Mali ZOO obitelj Lukač

16.09.2021.

07:00

Autor: Ana Papec/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Mali ZOO obitelj Lukač

Mali ZOO obitelj Lukač

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obitelj Lukač nedaleko od Varaždina već godinama radi i živi u svom privatnom zoološkom vrtu. Njihovo imanje dom je brojnim domaćim životinjama. Mjesto je to koje redovito obilaze izletnici, a najčešći su posjetitelji mališani iz vrtića te školarci.

Gajite li ljubav prema domaćim životinjama i volite boravak u prirodi, imanje obitelji Lukač pravi je izbor. Na njihovoj farmi stanuju razne vrste autohtonih pasmina peradi i stoke. U privatnom zoološkom vrtu imaju gotovo sve hrvatske pasmine, nedostaju im još samo četiri pasmine ovaca.

- Životinje smo počeli skupljati prvenstveno zbog toga da svojim klincima približimo taj domaći štih odnosno prirodu i da budu više u kontaktu s životinjama i da na neki način žive na zdraviji način, rekao je Josip Lukač, Lužan Biškupečki. 

Polaznici dječjih vrtića najčešći su gosti. Žele bolje upoznati životinje, ali i naučiti kako se brinuti o njima.

Nekad su domaće životinje bile uobičajene na seoskim imanjima, a danas su prava rijetkost. Za ovaj oblik uzgoja potrebne su prostrane livade, odgovarajuće nastambe i zdrave žitarice.

- Kroz zimu budu životinje više unutra pa se onda ima više toga za počistiti. Hranjenje kroz ljeto su više na pašnjaku, ali kroz zimu bude jako puno posla, kaže Josip. 

Nadaju se da će njihov put slijediti i drugi te živjeti u skladu s prirodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!