"Mama je ozlijeđenu djevojčicu nosila na rukama do Vukovara"

13.03.2022.

13:44

Autor: M.Š./HRT

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Vlatko Glavaš

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Vlatko Glavaš

Foto: HTV / IMS

Crveni križ nastavlja prikupljati pomoć za unesrećene ukrajinske izbjeglice. Tako je i u Vukovaru. 

- Građani se mogu uključiti prehrambenim artiklima, higijenskim artiklima i artiklima za djecu. Mi smo izdali jedan letak gdje se nalaze svi artikli potrebni za doniranje i građani se putem letka mogu lakše snaći, rekao je ravnatelj gradskog društva Hrvatskog crvenog križa Vlatko Glavaš u specijalnoj emisiji HTV-a posvećenoj ratu u Ukrajini. 

Dodaje da ne nedostaje smještajnih kapaciteta na području Vukovarsko-srijemske županija.

- Većina izbjeglica su smještene kod rodbine i prijatelja. Javljaju se ljudi koji žele ustupiti svoj smještaj, mi ih upućujemo na Civilnu zaštitu koja je odgovorna za taj dio. 

Na području Vukovarsko-srijemske županije, prema posljednjim podacima, 51 je izbjeglica iz Ukrajine.

- Mi smo s ovakvim pričama bili upoznati prije 30 godina, ali ono što me se najviše dojmilo je da je dijete u 12. mjesecu imalo prometnu nesreću u kojoj su joj ozlijeđene noge, ruka i glava i na putu do Vukovara, njezina mama ju je cijelo vrijeme nosila na rukama jer nije još prošla rehabilitaciju. 

Uz sve te tužne priče ima i onih lijepih.

- Veseli nas da su osnovna i srednja škola otvorili svoja vrata da se ta djeca uključe u naše društvo, socijaliziraju. Drago mi je da počinju s nastavom i da im je lakše podnositi ovu krizu, u druženju s drugom djecom. Sportski klubovi su također otvorili svoja vrata da se ta djeca mogu aktivirati, dodaje Glavaš. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!