Manje krčkog maslinovog ulja, cijena oko 120 kuna

02.11.2021.

14:46

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Branje maslina na Krku

Branje maslina na Krku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na otoku Krku pri kraju je berba maslina. Urod je ove godine nešto slabiji, no maslinari kažu da će krčko maslinovo ulje, zaštićeno oznakom izvornosti, i ove godine biti standardno dobre kvalitete.

U masliniku gospodina Antona protekla dva tjedna bilo je dosta posla. Urodom su zadovoljni, cijene neće puno dizati.

- Mi nismo digli, neznatno, oko 120 kuna će biti boca, litra ulja ustvari. Imamo tri stroja, dvije tresilice baterijske na struju i ova velika. Ona radi posao baš kad ima puno maslina, ove godine je to dominantno, ima ih jako puno, ističe maslinar Anton Karabaić.

No, ne u svim maslinicima. Neki su imali probleme sa štetnicima pa se na razini cijeloga otoka ove godine ipak očekuje manje ulja, što znači i veće cijene.

- Mislim da će biti slabija barem jedno 30 ako ne i više posto. Kvaliteta će biti super jer u ovom dijelu koji je ostao s plodom skoro da i nema štetnika, ističe maslinar Goran Marević.

U ovoj manjoj uljari u gradu Krku dnevno se preradi oko pet tona maslina. Ove ih je godine manje, ali prinos po kilogramu je dosta dobar.

- Prinos na sto kilograma ploda je nešto značajniji, znači litru ili dvije više nego inače, bilo je dugo sunčano razdoblje, malo kiše i to je to. Plod se preradi u kratko vrijeme nakon berbe, ulja su dobro filtrirana, čista su, kaže vlasnik uljare Siniša Tudor.

I nadaleko poznata. Dobivena izravno iz ploda autohtonih krčkih sorti, odlikuje ih visoki sadržaj oleinske kiseline i polifenola te pikantan i gorkast okus.

Zbog svojih specifičnosti, krčko maslinovo ulje od 2016. godine upisano je i u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!