Mantala - slastica dubrovačkog kraja

24.12.2021.

07:00

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Sandra Lacković/E.P.C.

Mantala, drevna slastica u dubrovačkom kraju

Mantala, drevna slastica u dubrovačkom kraju

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Svaki kraj u našoj zemlji ima nešto posebno na blagdanskome stolu. U dubrovačkome to je mantala. Slastica koja potječe iz davnih vremena mogla je trajati mjesecima bez posebnih uvjeta čuvanja, a tradicionalno se kušala upravo za božićne blagdane. Stare recepte autohtonih delicija i danas čuva i upotrebljava Udruga Deša.


U "Deši" uvijek dobro miriše, a osobito kad se spremaju zaboravljene tradicijske delicije. Mantala je nezaobilazna slastica na blagdanskome stolu u dubrovačkom kraju.


- Zato sam i došla na radionicu, da vidim kako se to čini. Sve je super, mantala je prekrasna, samo je problem naći varenik, kaže Vlasta Njirić koja je došla u Udrugu Deša naučiti kako se priprema ta slastica. 


Ključan sastojak je varenik - ukuhani mošt plavca malog. U litru varenika dodaju se bademi i krupno mljeveno pšenično brašno. Ukukavaju se još mirodije - klinčić, cimet kojeg ovdje zovu kanjela, klinčić i muškatni oraščić. Ukuhava se sve dok kuhača ne stoji uspravno. Zatim se stavlja u kalupe.


- U krpicu koja je vlažna kako bi se mogla stisnut, kad je bura bolje će se stisnut. Dan dva odstoji i spremna je za serviranje,  objašnjava Andrea Petrić.


- Ona se obvezno za Božić iznosi na stol, i prvi put te godne bi se jela, probala ta mantala, kaže Yani Hansal, predsjednica Udruge Deša.


Mantala se može poslužiti na listu naranče ili lovorike - u Deši čuvaju tradiciju od zaborava.


- Spravljanje mantale je naša baština, nematerijalna kulturna baština, cilj je što više ljudi da se upozna s time, jer ovaj brzi način života vodi zaboravu, dodaje Yani Hansal.


Mantala se oduvijek jela za Božić, a kao dugotrajna slastica održala se do danas.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!