Utočište za galebove

04.03.2022.

07:00

Autor: Ana Dobrović/More/HRT

Galebovi

Galebovi

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Manuel Jacmenović je predsjednik Udruge za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica „Ornitološki laboratorij”, ali bi se moglo reći i – šaptač pticama. 

- Galebovi u utočištu točno znaju sat kad im dajem jesti. Ako zakasnim iz nekog razloga, oni me zovu. Najprije me zove jedan s tanjim glasom, ali ako ne reagiram, onda se priključi drugi s dubljim glasom. To dvoglasje pojačava urgentnost kad im se treba dati hrane, kaže Manuel Jacmenović. 

Vole galebovi loviti ribu, ali vole još i više kad im riba dođe bliže.

- Zanimljivo je koliko je galeb inteligentan. Nazvao bih ih bijelim vranama. Njihova inteligencija je s godinama sve veća i veća. Galeb može naučiti kako doći do hrane koja zahtijeva kompleksno rješenje. Dođu brodice s ribom, a on točno zna hoće li ga netko potjerati i gdje može doći do ribe na jednostavniji način, ili gdje može pričekati da bi se došlo do ribe, pojašnjava Jacmenović. 

Galebovi vrebaju hranu na moru, ali i na kopnu. Čekaju ponekad i pred vratima kuhinje.

U godinu dana kroz utočište prođe i do 200 galebova. To su mladi galebovi, ranjeni, kojima je potrebna revitalizacija. Ponekad im se slomi krilo. 

- Ako su mladi mogu slomiti krilo jer su nevješti u letu, a ponekad ne mogu naći dovoljno hrane pa oslabe, kazao je i dodao da i snažni naleti bure galebovima mogu slomiti krilo. 

Utočište galebovima pruža privremeni, a ponekad i trajni dom. Budući da je to jedino specijalizirano utočište za galebove, ondje „smještaj” znaju naći galebovi od Dubrovnika do Pule. Jacmenović apelira na sve ljude da im se jave kad nađu ptice kojima je potrebna pomoć.  

Pticama dnevno treba oko 5 kg, a ponekad i više hrane. Donacijama se uspijevaju „pokriti”, ali situacija nije sjajna. Stoga Jacmenović poziva sve one, koji to mogu, da pomognu pernatim prijateljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!