Maraton lađa na Bosutu

16.07.2022.

16:31

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/V.K./Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Maraton lađa na Bosutu

Maraton lađa na Bosutu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Udruga Vinkovački lađari i ove je godine u povodu Dana grada darivala Vinkovce spektakularnim događajem na Bosutu. Riječ je o maratonu lađa na kojemu su sudjelovali lađari iz cijele Slavonije.

Ova vesela ženska ekipa spremna je za maraton. Zovu se "babuške" i sve čvrsto drže vesla u rukama.

- Mi smo čisti amateri znači svatko može pokušati i biti zadovoljan što sudjeluje u ovome, govori Krunoslava Banić iz Vinkovaca.

- Mi kao amaterke, vinkovačke lađarice, posvećujemo ovu trku područjima stradalim u požarima u Dalmaciji. Slavonija je uz naše Dalmatince, naglašava Vedrana Sertić iz Vinkovaca.

Na maraton lađa stigle su i ove lavice. One se protiv bolesti bore optimizmom i vježbom. 

- Bolujemo od multiple skleroze ne možemo uvijek sve, ali potrudit ćemo se, govori Adrijana Jukić, MS tim Hrvatska.

- I ovo je prilika za vježbanje. Možda završimo nekad u Metkoviću na maratonu lađa pravom pa možda i tamo budemo ostvarili dobar rezultat, istaknula je Vera Ivezić, MS tim Hrvatska.

Zaploviti Bosutom bio je velik izazov ovim panonskim mornarima.

- Bosut je rijeka čudo ja ne znam kako nismo zaštićeni od strane UNESCO-a. Malo teče ovamo, malo tamo. Ja sam ovdje 50-ak godina i nemam pojma na koju stranu teče, smije se Robert Jelinić, HNK Cibalia, Vinkovci.

Želja je organizatora potaknuti roditelje i nastavnike da najmlađu populaciju više usmjeravaju u vodeni sport. 

Maratonce je s obale cijelo vrijeme bodrila publika. 

- Fasciniraju me zapravo ovako mala djeca nemaš ih što vidjeti iz tih lađa, ali grabe s tim veslima sve u 16 i doista te zovu da se i ti priključiš svemu tome, govori Silvija Salopek iz Vinkovaca.

A oni su odmjerili snage na mirnoj vodi. I pri tome se dobro zabavili.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!