Maratonski obilasci vinskih podruma u Baranji

25.09.2022.

12:29

Autor: Melita Homa/T.D./IMS/Dnevnik u podne/HRT

Vinski podrumi

Vinski podrumi

Foto: Dnevnik / HRT

Na istoku zemlje nešto posve drukčije. Maraton, ali u obilascima vinskih podruma. Po 17. put Vinski je maraton okupio brojne posjetitelje, kojima cilj nije bio završiti ga što prije, nego obići što više podruma.


U jednoj ruci karta poput one u potrazi za skrivenim blagom, a oko vrata vinska čaša. Zatim posjet podrumima u zmajevačkim "surducima" i pečat koji potvrđuje da ste njihovo vino i kušali. Većina "maratonaca" dobro se pripremila.

- Mi smo svi skupa oduševljeni s ovom situacijom ovdje, ambijent je fantastičan. Vina su odlična i sama manifestacija je nevjerojatna, rekao je Ivan Karlak iz Zagreba.

- Za sada smo probali par vina, inače poznajemo ovaj kraj i definitivno je čuveno baranjsko vino i možemo samo reći pohvale što se gaji ova tradicija, rekla je Aleksandra Knežević iz Sarajeva.

Mali vinari ne propuštaju ovakvu vrstu promocije. Kušanje je najbolja preporuka.

- Svaki podrum donosi na Vinski maraton najbolje vino što ima u podrumu i s tim želimo pokazati koliko smo dobri vinari, rekla je Sibila Kolar, vinarka iz Suze.

- Očekujem ograničeni broj maratonaca, 2500 maratonaca, ali je posjetitelja ima daleko više. Kroz ova dva dana najmanje se 12 tisuća ljudi kroz Zmajevac okrenuli, naglasio je Kristian Horvat, organizator Vinskog maratona.

- Za današnju manifestaciju Vinski maraton cijela je Baranja popunjena, plus određeni kapaciteti u Osijeku i šire, rekao je Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje.

Vinski i gastro turizam, uz prelijepu prirodu, Baranju izdvaja na turističkoj karti pa su već sada premašili svoje najbolje rezultate - imaju gotovo 40 posto više gostiju nego li rekordne 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!