Martinje u Daruvaru: Vinogradari i folkloraši ponijeli mlado vino na posvetu

12.11.2022.

17:16

Autor: Suzana Balen/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Martinje u Daruvaru

Martinje u Daruvaru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Martinje su mnogi u vinogradima proslavili jučer - na sam blagdan. No, u mnogim dijelovima naše zemlje i subota je predviđena za pučki običaj krštenja mošta. U tradicionalnom vinorodnom kraju Daruvaru, Martinje se slavilo u gradskom središtu.

U procesiji od Trga kralja Tomislava do župne crkve Presvetog Trojstva, vinogradari i folkloraši ponijeli su mlado vino na posvetu. A za pučku feštu i ove je godine bilo zaduženo Kulturno-umjetničko društvo "Nova Rača". Vinski biskup krstio je mošt koji je, naravno, imao kuma i kumu.

Uz brojne pošalice i veselje mošt je postao vino. Svoje su mlado vino na kušanje i prodaju donijeli i daruvarski vinari i vinogradari. 

- Bilo je malo suše, ali vinogradu nije toliko smetala i dobili smo malo bolje sladore, tako da smo jako zadovoljni. Da je svaka takva, potpisali bi, rekao je Matej Kovačević, OPG "Kovačević", Daruvar.

Zadovoljni su i posjetitelji, među kojima smo zatekli Istrane i Primorce.

- U Daruvaru je jako lijepo, ovo nam nije prvi put, zato se i vraćamo, naglasio je Goran Jelavić iz Rijeke.

- Kupili smo i kušali vino, odlično je. Nije prvi put, dolazimo u Daruvar od 1983. godine, rekla je Šejla Baliko iz Rijeke.

Dobro su tržili i proizvođači meda, suhomesnatih i ostalih delicija koje su se nudile na martinjskom sajmu.

- Kupci prepoznaju kvalitetu, poznaju brend. Došli smo se malo i ovdje brendirati, rekao je Vjekoslav Kopljar, OPG "Kopljar", Osijek.

A daruvarski tamburaši potrudili su se za izvrstan ugođaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!