Maslinik na zagorskom bregu

22.03.2023.

19:57

Autor: Dnevnik/HTV/

Maslinik u Hrvatskom zagorju

Maslinik u Hrvatskom zagorju

Foto: HTV / HRT

U srcu Hrvatskog zagorja, na 300 metara nadmorske visine, u klimi koja se nikako ne bi mogla nazvati sredozemnom, ovih je dana posađen prvi zagorski maslinik. U agronomsku avanturu upustio se mladi OPG-ovac iz Svetog Križa Začretja.


Na brijegu iznad kuće Miro Mraz posadio je maslinik.


- Krenulo od šale, a sada je to jedan ozbiljan posao za koji se nadamo da će uspjeti U planu je veliko širenje, ako uspijemo sačuvati prvu godinu, i danas-sutra proizvodnja zagorskog maslinovog ulja, kaže ovaj OPG-vac iz Svetog Križa Začretje.


Kada je tridesetšestogodišnji Miro najavio da će posaditi maslinik u Hrvatskom zagorju, suočio se s nevjericom.


-  Bilo je obiteljsko druženje, svi su mu se smijali, ali kako je krenuo, shvatili smo da je ozbiljan i onda smo mu pomagali, i sada smo došli do prvog maslinika u Zagorju, ispričao je Mirov rođak Damir Šćuric.  


Uspije li Miro, bit će to senzacija, jer zagorska je klima protiv masline. Najveći izazov bit će zaštita mladih nježnih stabala, kako bi preživjela zagorsku zimu i proljetne mrazeve. No, Miro je sve istražio. Posadio je zasad trideset sadnica. Jedna sorta je svima znana oblica, druge dvije su talijanske. Podnose niže temperature. 


- Casaliva, pokazuje Miro Mraz mladicu masline. I da, uspjeva. Imam u papirima, oni garantiraju do minus deset bez ikakvih problema, kaže. 


Mirinu upornost podupiru tri kćeri i supruga Đurđica. Najlakše bi bilo zasaditi vinograd, kažu, ali neobične biljke njima su izazov. 


S jedne strane maslinika rastu sadnice ljeske, s druge sibirske borovnice. Sve se na OPG-u Mraz radi ekološki.


- Ako bude uspjelo, onda ćemo razmišljati kamo s maslinama. Gdje sprešati? U koju uljaru, je li? Da, kamo ćemo ih voziti, na more ćemo ih voziti, smije se Đurđica Mraz.  


U ovoj dolini, a mjesto se zove Kozjak Začretski, susjedi kao da se natječu u biološkoj raznolikosti. 


Koze u Kozjaku nismo vidjeli, no na nekoliko stotina metara zemlje stišću se lješnjaci, maline, jagode, sibirske borovnice, a malo dalje pasu ovce. Pa zašto onda ne bi uspjele i masline?  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!