07:52 / 23.03.2021.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Matica umirovljenika osigurala skrb za 240 starijih i nemoćnih osoba

Osigurana skrb za 240 starijih i nemoćnih osoba

Osigurana skrb za 240 starijih i nemoćnih osoba

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svaki je peti stanovnik Bjelovarsko-bilogorske županije stariji od 65 godina. Matica umirovljenika te županije stoga provodi projekt kojim je osigurala potrebnu skrb i pomoć za 240 starijih i nemoćnih osoba s područja grada Grubišnog Polja i još četiri općine.

Za supružnike Dostal iz Grubišnog Polja pomoć gerontodomaćice Mire Majdančić itekako je važna, posebice zbog bolesti gospodina Branka.

- Susretljiva je, iako nije njezin radni dan, a ja moram otići, ona će doći. Najviše i najvažnije da s njim razgovara, kaže Zdenka Dostal.

Mira Majdančić dugo je bila bez posla, a sad je jedna od 40 žena koje su dobile izvor prihoda ovim projektom u kojemu se brine o šestero korisnika.

- Rasporedimo se po dva i pol sata, 8 sati odradimo svoju smjenu. U međuvremenu ako je potrebno i van radnog vremena dolazimo, kaže Mira Majdančić, gerontodomaćica iz Grubišnog Polja.

- Iznenadilo nas je što smo jako brzo našli korisnike, istovremeno nas je i rastužilo jer smo u 15 dana našli 240 korisnika starije životne dobi kojima je bila potrebna pomoć. Oko 125 je trenutno na čekanju, galopirajućim tempom starimo, objasnio je Željko Held, predsjednik Matice umirovljenika BBŽ.

Partner u projektu, Bjelovarsko-bilogorska županija, ističe vrijednost programa, ostanak starijih osoba u svom domu.

- Pomogne im se otići kod doktora, ali i do trgovine. To daje jednu sigurnost, mislim da je to najbolji put jer ljudi vole ostati tamo gdje žive cijeli život, kaže Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan.

Programom vrijednim 3 milijuna i 700 tisuća kuna tako je osigurana kvalitetna skrb o sugrađanima treće životne dobi, ali i posao za dugotrajno nezaposlene žene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!