"Liječniku sam se javio tek kada sam osjetio jače probleme, dijagnosticiran mi je karcinom"

14.10.2021.

11:05

Autor: Ruža Ištuk, Ana Zadro i Suzana Balen/B.A./HRT

Matija Jakšeković

Matija Jakšeković

Foto: HTV / HRT

Glumac i producent Matija Jakšeković u prvim mjesecima svake godine ide na liječnički pregled. Lani to, međutim, zbog pandemije COVID-a nije učinio - s potencijalno kobnim posljedicama. Naime, otkrio je, tek najesen, da ima rak. Operiran je i danas se osjeća dobro, no još se oporavlja, a sve koji sumnjaju da su bolesni poziva da se bez odgode jave liječniku i obave pregled.

- Sumnjao sam već dulje vrijeme da tu nešto ne štima. Siječanj, veljača vrijeme je kad odem na pregled kod doktora, tako bih to napravio i tada, no kako je izbila pandemija i kako se u jednom trenutku sustav zatvorio i počeli su se primati samo hitni pacijenti, cijela se ta situacija razvukla, ispričao je Jakšeković za HRT. 


Najprije je bio odgodio pregled, što se provuklo do ljeta. Liječniku se javio tek nakon ljeta, kad je već osjećao jače probleme. Veći dio godine proveo je, kaže, u odgađanju, zbog svih informacija koje su kružile tada, a koje kruže i danas.


- Od one panike, od toga da su bolnice bili rasadnici virusa, da se ne bi trebalo ulaziti u bolnice... Sve što je javnost počela govoriti. Nije bilo jasno iskomunicirano što znači samo hitni pacijenti, tko su hitni pacijenti... Na kraju se pokazalo da nije bio problem u tome, da su svi trebali i dalje normalno odlaziti doktoru, ali da to nisu radili. Tako i ja, kaže.


Od same dijagnoze do početka liječenja prošlo je, kaže, samo nekoliko dana.


- Nakon što mi je dijagnosticiran karcinom, već nakon tri-četiri dana bio sam u bolnici i pripremali su me za operaciju. Sve je prolazilo vrlo brzo, kaže.


Jakšeković je operiran početkom listopada, a do Božića je završio tri ciklusa kemoterapija. Danas je dobro, iako se još oporavlja. Boji se, kaže, da ljudi i dalje odgađaju preglede koje bi trebali obavljati jer u javnosti konstantno kruže dezinformacije.


- Znanstvenici konstantno ratuju preko društvenih mreža, svađaju se kao mala djeca, raspravljaju se unedogled... Nitko više nema jasne informacije o tome što se zapravo događa, kaže Jakšeković.


Ljudima koji sumnjaju da su možda bolesni poručuje da se jave liječniku i naprave pregled.


- Nikako ne odgađati. Zdravstvo je i dalje dostupno, zdravstvo i dalje liječi i druge bolesti, iako izgleda kao da nije tako. Apsolutno svi moraju voditi računa o svom zdravlju, nije COVID jedina bolest koja postoji, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!