Matija osvaja vrhove, od Kilimanjara i Aconcague do Himalaja

15.02.2023.

17:56

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Matija Krznar

Matija Krznar

Foto: Matija Krznar / HRT

Matija Krznar iz Novakovca prvi je Međimurec koji se popeo na jednu planinu u himalajskom lancu visoku gotovo sedam tisuća metara. Nije bilo lako - surovi uvjeti, hladnoća, vjetar i brojne opasne situacije našle su mu se na putu. Svoje dojmove ispričao je ekipi HTV-a, a planira i dokumentarac.

Matija Krznar, rodom iz međimurskog Domašinca u planine i planinarenje zaljubio se od malih nogu.

- Kad sam bio mali roditelji i prastric fratar Ivan Krznar su obilazili naše planine od Ivanščice, Čeva i tako sam se zaljubio u to, rekao je Matija Krznar, poduzetnik i avanturist. 

S dolaskom pandemije Matija odlučuje osvajati zahtjevnije i teže vrhove, od najvišeg europskog Mont Blanca do Kilimanjara i Aconcague.

- Aconcagua najveća je planina u Južnoj Americi i ona nudi iskustvo visine, gotovo sedam tisuća metara i tu upravo stječete iskustvo aklimatizacije i svega onoga što vam je potrebno za nešto zahtjevnije rute, objasnio je Krznar. 

Naravno, krajnji mu je cilj bila Himalaja, točnije jedan od opasnijih i zahtjevnijih vrhova Ama Dablam, visine 6812 metara.

- Kad vi dođete do tog zadnjeg aerodroma na dvije tisuće i nešto metara, treba vam pet dana da prođete pedeset kilometara i dođete do baznog kampa koji je na 4600 metara. Kad dođete tamo radite rotacije, idete od prvog visinskog kampa do drugog i prilagođavate se, radite aklimatizaciju, kazao je. 

Uvjeti su surovi, vjetar, hladnoća, snijeg, manjak kisika. Pogrešan korak i uspon može završiti fatalno.

- Kada idete na završni uspon 25 sati visite na užetu i potrebna je potpuna koncentracija cijelo vrijeme. Pedeset posto planinara visi s tog uzeta i pravilo je da se dobro osigurate a onda mimoilazite, dodao je. 

Kad se popeo na 6812 metara, kaže da su se napor i strah isplatili.

- Penjete se cijelu noć, jutro, padne vam kamen sa srca, uživate, Ama Dablam je najveći vidikovac i totalno ste u ekstazi, poručio je. 

Prije nego se vrati na Himalaju, ovoga će ljeta Matija predstaviti dokumentarni film "Himalajac" koji režira i producira trostruki dobitnik nagrade Emmy, Bobby Grubić.

Matija Krznar

Matija Krznar

Foto: Matija Krznar / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!