Stambeno zbrinjavanje izbjeglica, naknada vlasnicima kuća ili stanova

02.04.2022.

10:49

Autor: Marija Matoš/T.D./Rat u Ukrajini/HRT

Mato Lukić

Mato Lukić

Foto: HTV / HRT

Od početka rata Ukrajinu je napustilo više od 4 milijuna i 100 tisuća ljudi. U Hrvatsku ih je došlo oko 11 i pol tisuća. Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske objavilo je 26. ožujka Javni poziv za dostavu ponuda za rješavanje stambenog pitanja izbjeglica iz Ukrajine. Država će vlasnicima kuća ili stanova za to isplaćivati naknadu, koja najviše može iznositi 3600 kuna. U Osječko-baranjskoj županiji do sada se javilo 36 vlasnika nekretnina, a o detaljima javnog poziva za HTV je govorio načelnik Stožera civilne zašite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Poziv vlasnicima stambenih jedinica objavljen je prije tjedan dana.

- Stvar je vrlo jednostavna, na stranici Ravnateljstva civilne zaštite mogu se prijaviti i sve su upute vrlo jasne. Radi se o stambenim jedinicama koje moraju imati određenu kvadraturu, minimalno 30 kvadrata za jednu osobu i za svaku sljedeću 5 kvadrata. Moraju biti opremljene kuhinjom, kupaonicom, aparatima i priključene na komunalnu infrastrukturu, kaže Lukić.

Vlasnici moraju imati i dokumentaciju koju moraju dostaviti. 

- Potrebno je imati vlasnički list kako bi dokazali vlasništvo nekretnine. Treba priložiti suglasnost lokalnog stožera koji će na terenu provjeriti o kakvoj se nekretnini radi. Nakon toga, kad se ukaže potreba za smještajem raseljenih osoba, ravnateljstvo civilne zaštite kontaktirat će vlasnike. Sklapa se i ugovor sa Ministarstvom unutarnjih poslova i Ravnateljstvom civilne zaštite, rekao je.

Dodao je i kako je do jučer ponuđeno 36 stambenih objekata.

- Ravnomjerno je raspoređeno po cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Vjerujemo da će ih biti još, dodao je.

Država će plaćati naknadu vlasnicima stambenih jedinica.

- Ugovor će se sklapati na 6 mjeseci, postoji mogućnost produljenja na još 6 mjeseci. Propisana je tarifa od 50 kuna za jednu osobu, odnosno, ako je više osoba u jednoj stambenoj jedinici - 40, 30, 20 i 10 kuna. Maksimalno je 3600 kuna za jednu stambenu jedinicu, zaključio je Lukić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!