16:55 / 13.01.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Međimurski HGSS za pomoć Sisačko-moslovačkoj županiji

-

-

Foto: - / -

Među prvima koji su stigli na potresom pogođena područja bili su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.
Među prvima koji su stigli na potresom pogođena područja bili su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Otada u timovima odlaze u Sisačko-moslavačku županiju kako bi iz dana u dan pomagali unesrećenima.

➡️ Vukovar za Banovinu
➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Jakominić: Sustav je na Banovini trebao brže i bolje reagirati

U prvim satima nakon razornog potresa ključno je bilo pronaći osobe pod ruševinama.

Tog su dana ova i druge njuškice locirale šest osoba. Gospodin Miodrag Novosel među prvima je stigao u Petrinju.

- Svaki tim je dobio svoj zadatak, ne znajući što ga čeka na terenu, uglavnom se ulazilo u nepristupačna područja u tom djelu gdje osim nekakvih terenskih vozila se nije moglo doći do ljudi, a trebalo je reagirati što prije, rekao je Miodrag Novosel, tajnik HGSS-ove stanice Čakovec.

U ovoj, kao i svim dosadašnjim akcijama, organizacija je pola posla, kaže Nikola koji je aktivan član čakovečke stanice punih sedam godina. Podijeljeni su u dva tima - logističare i "visince" koji otklanjaju opasne dimnjake ili pak oštećene zvonike sakralnih objekata u čemu je i sam sudjelovao.

- Na dan mislim da je nekakav prosjek skidanja oko 60-70  dimnjaka. Potresi cijelo vrijeme tresu. Logistika svim nemoćnim ili onima koji nemaju prijevoz do grad donosi stvari, od hrane pa sve do lijekova, govori Nikola Želimorski, član HGSS-ove stanice Čakovec.

Od njih se očekuje da budu čvrsti stupovi na terenu - stoga nema mjesta panici i strahu.

- Pokušavamo što je moguće više pomoći tim ljudima i biti čvrsti, biti zabavni u nekim situacijama. S klincima malo popričati. Ja sam odrecitirao pjesmicu jednoj curici. Pokušavamo izvući iz svega toga nešto najbolje, naglašava Nikola.

Po mraku, snijegu, tijekom poplave ili potresa. Uvijek na raspolaganju - svima nama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!