Međunarodni dan starijih osoba

01.10.2022.

08:28

Autor: Katarina Barač Perošević/IMS/M.Š./HRT

Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Republika Hrvatska se po starosti stanovništva ubraja među deset najstarijih europskih država.Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada, u brojnim gradovima i domovima obilježit će se prigodnim programima i aktivnostima.No, da i treća dob može biti lijepa, aktivna i pozitivna potvrdili su nam to umirovljenici i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe u Osijeku.

Svako jutro počinju aktivno i uobičajeno - tjelovježbom. Gospođa Marija u ovom je osječkom domu dvije godine i kaže da je zadovoljna.

- Ostala sam sama, djeca otišla svojim putem, suprug umro što ću kod kuće, ističe korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, Marija Car

U sportskim aktivnostima s ostalim korisnicima već sedmu godinu provodi i gospođa Antonija.

- Ja sam svaki dan ovdje i to je meni najsadržajniji dio dana. To ne bi propustila osim u nuždi, da se nešto desi. Ovih pol sata mi najbrže prođe u domu i najljepše mi je u domu, kaže Antonija Janković

- Osim tjelovježbe znači mogu koristiti ovaj trim kabinet, znači imaju tu bicikle, imaju trake za hodanje, bučice, eto pomagala, klupice za trbušnjake, ističe Julijana Dereh, fizioterapeutkinja u Domu za starije i nemoćne osobe Osijek.

Vježbe ne propušta i gospođa Milica.

- Za mene jako puno znači jer ako se ne krećem ja sm onda bolesna, ako ne dođem ovdje onda znači da sam bolesna, da ne mogu doći, kaže Milica Krmpotić iz Doma. 

Uz tjelovježbu, korisnicima ovog doma za stare i nemoćne, nude se i druge aktivnosti.

- Tako se održavaju razne manifestacije kao što je kukuruzijada, kestenijada, grahijada, pekmezijada koja će održati uskoro kod nas u domu.Zapravo poanta je da sami sudjeluju u tim aktivnostima i da sami izrađuju te stvari i jedni drugima pomažu, pojašnjava Vjekoslav Ćurić, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek. 

- Veliki krug ljudi, puno kontakta i to dok smo živjeli kući bili smo zatvoreni, svako u svoju kuću.Malo je bilo kontakta, a ovdje upoznajemo ljude, kaže Pavka Bijelić, korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Osijek. 

A to je, u ovoj velikoj i složnoj obitelji najvažnije jer u društvu je sve lakše i ljepše. 

Uz Dan starijih osoba, HSU održao "šutljivi prosvjed" na glavnom zagrebačkom trgu

Članovi Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u subotu su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održali "šutljivi prosvjed" te razvili transparent "Međunarodni dan starijih osoba - 1. listopad" kako bi upozorili na sve lošiji položaj umirovljenika, društveni i materijalni.

Uz prigodni transparent, njihovi su članovi stajali u miru i tišini točno 6.18 minuta, koliko je u postocima iznosilo posljednje usklađivanje mirovina.

- Zahvalni smo vladinim naporima da, unatoč unutrašnjim i vanjskim nedaćama, mirovine zakonski usklađuje, ali, isto tako, moramo jasno reći da to nije dovoljno, poručili su iz HSU-a i dodali kako ne treba biti posebno matematički potkovan i izračunati kako je postotak usklađivanja mirovina višestruko manji od inflacije.

Tako, naglasili su, sve veći broj umirovljenika ulazi u granicu siromaštva i za sada ne vidimo izlaz iz ove situacije.

Današnjim mirnim prosvjedom željeli su potaknuti i odgovorne u Gradu Zagrebu "da promjene svoj odnos u pozitivnom smjeru prema umirovljenicima".

Smatraju da je nerazumijevanje gradskih struktura prema umirovljenicima pokazao i današnji prosvjed jer, kako kažu, nisu dobili suglasnost da organiziraju na istom mjestu kvalitetnije događanje primjereno danu kojeg jednom godišnje obilježavaju.

- Nadamo se kako smo ipak uspjeli zagolicati javnost da barem jednom godišnje povede računa o svojim najbližim starijim sugrađanima kako bi što dostojanstvenije proveli starost. Uostalom, sve to nas prije ili poslije očekuje pa zato imamo priliku da već danas učinimo nešto više i za vlastito bolje sutra, poručili su iz HSU-a.

Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada 1990. ustanovili su Ujedinjeni narodi svjesni toga da je odnos okoline prema osobama starije životne dobi iz godine u godini sve lošiji.

- Nekada su visokorazvijene civilizacije poštovale i cijenile starije osobe, njihovu mudrost i iskustvo dok nažalost danas glavno je mjerilo postala produktivnost. Tako su starije osobe postale opterećenje i teret, prema njima se iskazuje sve manje empatije i pokazuje bešćutnost, upozorili su iz HSU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!