Osječani odali počast Dravi

25.09.2021.

16:19

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Rijeka Drava

Rijeka Drava

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Međunarodni dan rijeke Drave Osječani su obilježili nizom sportskih i rekreativnih aktivnosti na otvorenome uz neizostavno kuhanje fiš-paprikaša. 

Ljepote dravskih pejzaža za mnoge su Osječane neiscrpan izvor nadahnuća - jednima za šetnju pješčanim žalom, a drugima za nadahnute.

- Ja sam tu cijeli život uz rijeku Dravu i na Dravi. Na Staroj Dravi naučio sam plivati, roniti, preplivao kao dječak puno puta Dravu tamo i nazad, kazao je zaljubljenik u rijeku Dravu.

Zato je vrijedilo doći na lijevu dravsku obalu kako bi se odala počast rijeci uz koju i od koje žive naraštaji Slavonaca i Baranjaca. Fiš paprikaš, šaran na rašljama, pečeni smuđ, samo su dio izvorne kuhinje kakvu ponajviše cijene riječni ribari, ali i pravi gurmani.

- U masti pečemo, a panir smo napravili - papriku, mrvice i brašno i to sve pomiješamo. U to uvaljamo ribu, dodao je Aron Keteš, Kopačevo.

Dok riba pliva u kotlićima, valjalo se pobrinuti da i predjela govore jezikom domaće kulinarske tradicije.

- Imamo u ulju kuhanog tolstolobika, dimljenog tolstolobika s bijelim lukom, imamo kobasice od divljači, čvarke od divljači i domaću slaninu, rekao je Oliver Krištof, Javna ustanova Park prirode Kopački rit.

Recepti za dravske riblje specijalitete svojevrsno su obiteljsko blago koje se naraštajima ljubomorno čuva.

- E to ne možete znati. Sve se plaća da se zna, poručio je Krištof.

- Tu su najbolja područja za slatkovodni ribolov, kazao je ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije Davor Mikulić

Zato je važno unaprijediti suradnju sa susjednim državama kako bi se poboljšao sustav upravljanja područjima uz rijeku Dravu.

- Da stvorimo jedan veliki okvir od pet zemalja na cijelom toku Mure, Drave i Dunava da imamo jednu pravu sliku, jedan pravi plan upravljanja cijelim područjem, naglasio je predsjednik Zajednice športsko-ribolovnih društava Osijek Igor Lončar.

- Rijeka Drava protječe kroz ukupno pet država, možda treba kazati da je i najočuvanija na ovom dijelu u Republici Hrvatskoj, istaknuo je direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

Međunarodni dan rijeke Drave u Osijeku je obilježen i utrkom na pet kilometara, veslačkom regatom, biciklijadom, stručnim predavanjima, te nizom drugih aktivnosti na otvorenome.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!