Medvedgrad od subote ponovno prima posjetitelje

19.08.2022.

14:24

Autor: Radio Sljeme/P.F./HRT

Medvedgrad

Medvedgrad

Foto: Goran Stanzl / HRT

Nakon redovitog održavanja Medvedgrad od sutra ponovno otvara vrata za sve posjetitelje. Srednjovjekovna utvrda iz 13. stoljeća prošle je godine, nakon temeljite obnove koja je trajala tri godine, privukla veliki broj i domaćih i stranih posjetitelja.

Od 13. stoljeća kada je Medvedgrada sagrađen, pa do današnjih dana, promijenio je brojne vladare i gospodare: hrvatsko-ugarski kraljevi i zagrebački biskupi, velikaši i kanonici, svi su oni u nekom trenutku u povijesti stolovali na Medvedgradu. Dobivali su ga i gubili u raznim ženidbenim kombinacijama, kupoprodajama, spletkama i zavjerama. Za mnoge od tih vladara ujedno se vežu brojne priče i legende.

Obilazak centra na Medvedgradu traje oko dva sata, a sve je interaktivno i prilagođeno najmlađima. Unutar staroga grada nalaze se tri objekta, Južna kula, veliki ili zapadni palas i istočni ili mali palas.

Razgled Medvedgrada kreće od južne kule, a posjetitelji se mogu upoznati s bioraznolikosti na Medvednici. Ovdje će naučiti koje sve životinjske, ali i biljne vrste možemo naći u šumama iznad Zagreba.

 U Malom palasu nalazi se kazalište svjetla i sjene, ovdje je i začarana šuma. Na sredini Medvedgrada nalazi se "smočnica" u kojoj posjetitelji mogu vidjeti srednjovjekovne recepte te ih ponijeti sa sobom.

Zagrepčani su i dalje najbrojniji i najvjerniji posjetitelji Medvedgrada, no sve je više gostiju iz Europe, ali i svijeta, rekla nam je rukovoditeljica centra za posjetitelje Sanja Šašić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!