Medvidovići žive svoj san - uz lipicance i gljive

21.07.2021.

12:54

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT

Ergela Medvidović

Ergela Medvidović

Foto: HTV / HRT

Gizdavi lipicanci ponos su Slavonije, ali samo od uzgoja i konjičkoga sporta teško se živi. Obitelj Medvidović iz Sikirevaca pronašla je rješenje. Uz lipicance pokrenula su i proizvodnju gljiva a za pripremu supstrata koriste visokokvalitetan stajnjak s ergele.


Ljetna rutina na ergeli Medvidović prkosi i povremenim olujama. 13-godišnja Lorena miljenika Sigija svaki dan priprema i estetski i kondicijski. Kreću na prva natjecanja.

- Vozit ću jednopreg sa Sigijem, kroz čunjeve. Imamo privatnu ergelu. Sama jašem, sama uprežem i sve. I volim konje, kaže Lorena. Konje voli cijela obitelj. Otac Antun višestruki je državni prvak u vožnji dvoprega. Tridesetak se godina bavi konjima i ima ih toliko.

Da od konjogojstva i konjičkoga sporta mogu živjeti - živjeli bi svoj san. Ali - matematika kaže drukčije pa su spasonosnu poveznicu pronašli - u proizvodnji gljiva bukovača. Za supstrat za kompost koriste konjski stajnjak.

S lipicancima prije tri desetljeća, a s bukovačama prije tri godine - počeli su od nule. U oba posla uložili su stotine tisuća kuna i bore se.

- Obzirom na koronu i sve skupa imamo strašno velikih problema oko plasmana, prodaje i svega ali nadamo se da će se to popraviti i da ćemo ići dalje, kaže Antun. Jer odustajanje, kažu Medvidovići, nije opcija. Slavonija se inati - kad je najteže. To je uvjet opstanka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!