Medvjed, vuk i ris dobili su svoj novi dom

10.07.2021.

06:55

Autor: Ivana Perić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

 Centar za velike zvijeri

Centar za velike zvijeri

Foto: Ivana Perić / HRT

Medvjed, vuk i ris - dobili su svoj novi dom u Staroj Sušici nedaleko od Ravne Gore. Otvoren je Centar za velike zvijeri - Zelenog srca Hrvatske.

Medvjeđi brlog, ris i vuk u prirodnoj veličini, ili pak virtualna šetnja Zelenim srcem Hrvatske tek je mali dio ove velike i lijepe goranske priče. Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici napokon je otvorio svoja vrata, a iza njih se skriva mnogo toga. 

- Centar je koncipiran tako da kroz 4 godišnja doba i kroz mijene u Gorskom kotaru. To je interpretacija ekologije 3 velike zvijeri, medvjeda, vuka i risa, rekla je Irena Jurić, ravnateljica JU Priroda.

A namijenjen je svim generacijama. Podjednako zanimljiv za sve od 9 do 99 godina. 

- To je i bila neka namjera da svi mogu naći nešto za sebe. Edukativna nota centra je zaista prisutna, naglasio je Marko Modrić, glavni čuvar prirode u JU Priroda.

Projekt je ovo vrijedan 8 milijuna kuna, a šest je pokriveno europskim novcem. Ostatak iz proračuna županije. 

- PGŽ upravo se brendira svojom iznimnom bioraznolikošću i prirodnom baštinom, a posebno Gorski Kotar „Zeleno srce Hrvatske”, rekao je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

Ovog vikenda Centar službeno otvara vrata i za posjetitelje, a razgledati se može svakoga dana od 10 do 18 sati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!