Probudili se Medvjedi u Kuterevu

16.03.2021.

22:48

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Medvjedi u Kutarevu bude se iz zimskog sna

Medvjedi u Kutarevu bude se iz zimskog sna

Foto: Dnevnik / HRT

Iako zima još nije rekla svoju zadnju riječ, u Lici ima i prvih naznaka proljeća. Iz zimskog su se sna probudili i medvjedi iz utočišta u Kuterevu, koje je postalo oaza volontera iz cijeloga svijeta.

Trenutačno sedam volontera iz Europe radi u ovom jedinstvenom, svjetski poznatom i samoodrživom kampu.

- I onda sam naišla na internetu na ovaj projekat i onda sam rekla zbogom odlazim, nije bilo puno razmišljanja, rekla je Selma iz BiH.

Medvjeđa skupina dobila prvi obrok nakon zimske hibernacije. Iščekivanje je na vrhuncu.

- Vrlo sam uzbuđena, jer ovdje već dva mjeseca pratimo njihovo stanje, ponašanje, je li sve s naponom u ogradi u redu i vidjela sam kako su ustali zbog uzbuđenja što će dobiti hranu, uistinu dobro, kaže Daniela iz Velike Britanije.

Sve češće posljednjih godina, a zbog sve toplijih dana, medvjedi se ranije bude. Najstariji kuterevski medo 46-godišnji Brnjo Brundo to je teška srca odradio.

- Probudio se i izgledao kao da mu treba još deset dana, no izgubio je hibernaciju, a htio je još malo spavati, kaže Zori iz Velike Britanije.

U obilazak sada već budnih krznatih atrakcija stižu i prvi gosti.

Velebitsko utočište nezaobilazna je lička edukativna, humana i turistička atrakcija koja se financira donacijama a održava volonterima, koju godišnje posjeti više od 20 tisuća ljudi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!