19:50 / 08.04.2021.

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Meteo postaja u Crikvenici već 120 godina bilježi vremenske podatke

Meteo postaja u Crikvenici

Meteo postaja u Crikvenici

Foto: Dnevnik / HRT

Meteorološka postaja na Strossmayerovu šetalištu u Crikvenici je ovih dana proslavila vrijedan jubilej - 120 godina motrenja i bilježenja vremenskih podataka.

Svakoga dana po tri puta - 6, 12 i 21 sat. Posljednjih četrnaest godina. Anđelka, inaće općinska službenica, postala je motriteljica posve slučajno.

- Postala sam mjeriteljica jer je čovjek koji je prije mjerio umro i mene su zamolili da li bih ja mogla. Jako blizu stanujem, tako sam postala i sa željom vodim taj posao, kaže Anđelka Radil, motriteljica u Meteorološkoj postaci Crikvenica.

I uživa u njemu. Ni po suncu ni po vjetru nije joj teško doći upisati podatke. I jednom tjedno poslati ih Gradu, Turističkoj zajednici i Državnom hidrometeorološkom zavodu. Sve se jasno vidi na stoljetnoj meteorološkoj ljepotici koja pod drvenim krovićem sadržava sve - čak i ukrasne ružice kao glasnike proljeća.

- Najjednostavnije toplomjere, instrumente kojima se mjeri temperatura zraka, hidrometar učitava vlagu zraka, barometar tlak zraka, kaže Radil.

Tu je i originalni barograf, postavljen još prije 120 godina, kojim se mjeri trenutačni tlak zraka.

- Inicijativu za njezino postavljanje dalo je tadašnje Društvo za unapređenje i poljepšavanje Crikvenice čija je želja bila upravo svojim gostima i posjetiteljima dati točnu i pouzdanu informaciju o klimi, kaže Silvia Huljina, direktorica Gradskog muzeja Crikvenica.

Koja se prema crikveničkim zapisima i nije previše promijenila tijekom proteklog stoljeća. Na današnji dan 1958. jutarnja je temperatura bila 0,9 stupnjeva, a tri godine prije u ovo je doba sedam dana zaredom padao snijeg.

- Iz ovih materijala vidljivo je da je 1928. bilo najtoplije s 39 stupnjeva, 2015. je bilo 36,7, kaže Radil.

A možda su ovi povijesni podaci zapisani i zahvaljujući banu Khuenu Hedervaryju, zbog kojega je, barem tako govore stari, upravo Crikvenica među prvima na prostoru današnje Hrvatske dobila svoju meteorološku postaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!