Milijunaši kupuju hrvatske dvorce

29.09.2022.

19:59

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/I.Z./M.M./HRT

Milijunaši kupuju hrvatske dvorce

Milijunaši kupuju hrvatske dvorce

Foto: Dnevnik / HRT

Na sjeveru Hrvatske nalazi se stotinjak dvoraca i kurija. Većina ih, nažalost, propada, tek su rijetki prenamijenjeni u muzeje ili zdravstvene ustanove. No u posljednje vrijeme na tržištu je pojačano zanimanje za njihovu kupnju i obnovu. Pitanje je, naravno, tko su kupci vrijednih nekretnina, u čiju obnovu treba uložiti pravo bogatstvo. 

Četiristo tisuće eura stoji onaj u Beli, dva milijuna u Zaboku - na prodaju su naši dvorci u ovoj Agenciji za nekretnine. Vlasnik kaže - zainteresiranih ima, jedan od dvoraca nedavno je i prodan.

- Interes imamo, možda ne toliki koliki za stanove u novogradnji, jer tu se radi o velikim površinama, te o objektima u koje treba adaptirati ali interesa ima, rekao je vlasnik agencije za nekretnine Dražen Mesec.

Prije dva desetljeća, umjesto vikendicu na moru - obitelj Flögel Mršić kupila je u Svetom Križu Začretju kasnobarokni dvorac.

- Prodala sam u Zagrebu stan, sin nije kupio vikendicu i onda smo počeli obnavljati dvorac. Tada je država radila fasade a unutra je bio krš. Ja sam rekla - ja ću unutra, a država neka fasadu, poručila je umirovljena profesorica i vlasnica dvorca Mirna Flögel-Mršić.

Dvorac su uredili, pretvorili u muzej. No unatoč kulturnom bogatstvu, gospođa Mirna u ovom se velebnom zdanju osjeća kao pritvorenik. Troškovi režija i održavanja enormni su.

- Ja sam to uredila starinski, radijatore, bojlere - to je sve neodrživo za mene penzionera koliki su troškovi. Pa ja imam 84 godine. Oko osam tisuća kuna, a bit će i veći troškovi, dodala je Flögel-Mršić. 

A da dvorac tada nije kupila obitelj Flögel Mršić, vjerojatno bi propao.

- Poljoprivredna zadruga koja je tada bila vlasnik dvorca je propala i nije se moglo ulagati. Dvorac bi bio prepušten propadanju a sad je ovdje smještena vrijedna kolekcija, istaknuo je načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

Ovakva zdanja traže imućni poduzetnici koji žele iskoristiti golem prostor. Pravo prvokupa imaju općine ili gradovi i sve je pod nadzorom konzervatora.

- Ti dvorci imaju velike potencijale za uređenje u hotele, rezidencijalne domove za starije i nemoćne. Pa to kupuju većinom stariji i imućniji ljudi, rekao je Mesec.

Osim poduzetnika, danas u ove objekte ulažu i županije uz pomoć europskog novca. Dvorci u Šaulovcu i Vinici postaju centri izvrsnosti. Ipak, takvih primjera nema mnogo.

- U mojoj obitelji je bilo pravilo - naslijeđeno treba tek zaraditi svojim trudom. Ja mislim da sam svojim trudom naslijeđeno zaradila i dva puta, rekla je umirovljena profesorica i vlasnica dvorca Flögel Mršić.

Unatoč potražnji - mnogo dvoraca propada. I ovaj gospođe Mirne, nažalost, prokišnjava pa je vrijedna kulturna baština ugrožena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!