Mir, tišina i ljepota Zlarina privlači nove obitelji

20.02.2022.

07:00

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zlarin

Zlarin

Foto: Dnevnik / HRT

Europskim novcem na Zlarinu se uređuje Hrvatski centar koralja. Dodatan će to biti vjetar u leđa turizmu. Mir, tišina i ljepota Zlarina te blizina kopna privlači nove obitelji da svoj život nastave baš na otoku koralja. 

Odabrao je život na škoju - s obitelji! Pogriješio, reći će, nije. A nije ni jedini koji je gradskom asfaltu rekao- ne! I kupio jednosmjernu kartu za Zlarin.

- Radi mirnijeg života, neke bonace. Kroz ovih osam, devet godina koliko smo mi tu, pet obitelji se vratilo, rekao je Ante Kranjac.

Kruh zarađuje na kućnom pragu. I to, tvrdi, nema cijenu. No, postoji "kvaka", sezonac je.

- Puno bi lakše bilo psihički da imaš neki stalni posao. Da ne moraš trčati od posla do posla, poručio je Ante, DVD Zlarin.

Radna mjesta jamče opstanak otoka. Nova se na Zlarinu najavljuju završetkom projekta u kojem je riječ o vezi otoka s crvenim blagom. 

Projekt "Hrvatski centar koralja" - najveća je investicija u šibenskom arhipelagu. Zlarinjani od nje očekuju mnogo.

- Ljudi koji dolaze u taj Centar bit će i u dućanu, hotelu. Bit će u restoranima tako da to može biti jedan zamašnjak koji bi mogao pokrenuti razvoj Zlarina, kazao je predsjednik MO Zlarin Tomislav Kranjac.

Oni to zaslužuju! Sve do jedna glava željna znanja. Školske brige dijeli osmero đaka.

- Otok je dio kopna okružen sa svih četiri strane mora, rekao je Viktor, učenik 4. razreda.

Jedva su dočekali starosjedioci čuti dječju ciku u zelenim klupama.

- Ja bi htjela ostati ovdje zato što imamo slobodan život, poručila je učenica 4. razreda Tonka.

Ali zbog reda plovidbe većinu izvannastavnih aktivnosti na kopnu najmlađi mogu prekrižiti. I tomu se stalo na kraj. Dio radionica preselio se na otok.

- Imamo ples, likovnu radionicu i imamo gitaru - dolazi nam instruktor koji djeci drži satove, istaknula je predsjednica Udruge roditelja i djece "Bodulići" Suzana Smirčić.

A projekt "Otok bez plastike" promovirao je Zlarin kao perjanicu održivog turizma. S ekoprojektima nastavljaju dalje.

- Da nekako sačuvamo našu prirodnu ljepotu i da se smanji plastični otisak na samom otoku, kazala je direktorica Ureda TZ-a Zlarin Katarina Gregov.

Vode se Zlarinjani onom starom: uzdaj se u se! Ali bez pomoći države, ponovili su stoput, ne ide!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!