Mirisi Slavonije za Dane kruha

24.10.2021.

12:21

Autor: Zrinka Perić/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Mirisi Slavonije za Dane kruha

Mirisi Slavonije za Dane kruha

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Budući mladi kuhari iz Županje odlučili su za Dane kruha ispeći neobične delicije u koje su ubacili svoje "tajne" sastojke. Najveća inspiracija im je Slavonija koju - poručuju - nakon završenog školovanja u Županji - ne planiraju napustiti. 

Na glavi im bijele kapice u rukama tijesto. Peku se slani hrskavi štapići.

- Treba ga nježno mijesiti, mora se dizati tri puta, rekla je Nikolina Gavranović, učenica 3. razreda Obrtničko-industrijske škole iz Županje.

Slasne grickalice oboja u žuto domaće jaje i još ih Nikolina uvalja u lanene sjemenke.

- Sve se radi s ljubavlju i onda ispadne vrlo odlično, dodala je Nikolina.

Ovi županjski srednjoškolci u kuhinji se odlično snalaze. Iz njihovih lonaca šire se mirisi domaće hrane. Budući kuhari već znaju pripremiti sve - od predjela do ukusnih deserata.

- Danas sam stavio u svoj kruh limun i mislim da će to biti iznenađenje, jer mnogi to ne očekuju, rekao je Dominik Lovrić, učenik Obrtničko-industrijske škole iz Županje.

- Radila sam tijesto po klasičnom receptu i dodala sam svoj tajni sastojak, rekla je Dora Župarić, učenica Obrtničko-industrijske škole iz Županje.

Njihove profesorice ne skidaju osmijeh. Kako i ne bi kad im učenici kuhaju s toliko mašte i strasti.

- Dali smo mašti na volju da sami osmisle, tako da danas možete vidjeti kruh s bananom, kokosom, s grožđicama kruškama, rekla je Elvira Lucić, profesorica u Obrtničko-industrijskoj školi iz Županje.

Svako jelo, učenici kažu, miriše im na Slavoniju. Iz koje nakon završetka škole, poručuju ne žele otići.

- Samo me to zanima u životu, jer mogu pustiti mašti na volju. Kada dođem u kuhinju isključim se i radim što želim, rekla je Blaženka Arapović, učenica u Obrtničko-industrijskoj školi iz Županje.

A uz ovako bogatu maštu - svako jelo je čarobno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!