Mirogojski spomenici otrgnuti od zaborava

02.11.2021.

19:13

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT

Mirogojski spomenici otrgnuti od zaborava

Mirogojski spomenici otrgnuti od zaborava

Foto: Dnevnik / HRT

Restaurator i akademski kipar Radivoj Jovičić više od 4 desetljeća skuplja odbačene nadgrobne spomenike na Mirogoju. Dosad je prikupio popriličnu kolekciju rijetkih i vrijednih spomenika koje je tako spasio od zaborava.

Ne postoji starija grobnica na Mirogoju čiju povijest majstor Radivoj Jovičić ne zna. Kad se vlasnici odluče na obnovu, najčešće je žele srušti i tada on uskače. Ponudi svoju pomoć da se grob restaurira ili preuzme spomenik.

Želi zadržati uspomenu na zagrebačku tradiciju klesanja. No katkad nije važan oblik, nego ono što piše na kamenu. 'Grijeh' je, kaže Radivoj Jovičić, neka imena danas obrisati, iako nekad izgledaju beznačajno.

U kolekciji ima podosta spomenika od kamena s Bizeka koji su klesali seljaci iz Podsuseda za Hermanna Bollea. Mnogi podsjećaju na preminule Zagrepčane različitih vjera, kaže Jovičić koji vjeruje da kamenje ima neku svoju memoriju i pamti događaje - tegobne, tužne i vesele.

Radivoj Jovičić

Radivoj Jovičić

Foto: Dnevnik / HTV

Nema ništa protiv suvremenih "ravnih" grobnica, no smatra da im nije mjesto u starom djelu Mirogoja. Kontaktira ga, kaže - sve više građana koji traže da na grobove njihovih najmilijih postavi stari sačuvani spomenik.

Lapidarij nadgrobnih spomenika jedinstven je u Hrvatskoj, a želja Radivoja Jovičića jest da kolekcija bude postavljena ondje gdje joj je i mjesto - na Mirogoju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!