21:30 / 16.01.2021.

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Miroslav i Jagoda - povratnici u carstvo kamenjara

-

-

Foto: - / -

Najbolje je ondje gdje si rođen. Iz vojvođanske ravnice Miroslav se prije devet godina vratio u carstvo kamenjara. Dalmatinsko sunce vuklo ga je natrag.
Miroslav i Jagoda izbjeglice su iz Golubića, mjesta u zadarskom zaleđu, koji su godinama sanjali o povratku na svoje ognjište, Miroslav iz Vojvodine, Jagoda iz Velike Britanije. Danas se uspješno bave turizmom i stočarstvom, a adresu, kažu, više nikada neće mijenjati.

Najbolje je ondje gdje si rođen. Iz vojvođanske ravnice Miroslav se prije devet godina vratio u carstvo kamenjara. Dalmatinsko sunce vuklo ga je natrag.

Miroslav Veselinović  kazao je da prva četiri dana nakon povratka nije ništa radio, želio je osjetiti toplinu i milovanje sunca. Jagoda je došla iz Velike Britanije. Velikom engleskom gradu prije sedam godina odlučila je reći zbogom i vratila se u svoj Golubić.

-  Engleska kao Engleska je velika država i može se zaraditi i živjeti dobro. Ali onaj tko se ovdje rodio zna što je ovo i može ovdje opstati. Ovo je moja Engleska, naglasila je Jagoda Veselinović.Mišo ima 150 koza i to je njegovo bogatstvo. Dok se ne najedu, za njima svaki dan propješači koliko god treba. Jagodina obitelj bavi se turizmom. Osim sezone oslonac su im 20 krava i 17 magaraca. Usto što reve, dalmatinski simbol veoma je poticajan.

Njih 17 - godišnje 63 tisuće kuna. Angažirana je cijela obitelj pa su i najmlađem članu magarci i obveza i zabava.

-  Ovdje u selu nema puno djece pa se volim igrati sa svojim životinjama, rekao je Nikola Veselinović.

Prije rata selo s 500 stanovnika danas ima njih 70. Važno je to što samo malobrojni žive od socijalne pomoći, a većina od vlastitog rada. Miroslav Veselinović kazao je da ni jedna država ni zakoni ne mogu vratiti ljude, to može samo čovjek sa svojom odlukom da se vrati, da živi na selu.

Oni su odlučili, vratili se i nisu požalili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!