Mislavu je bilo dosta uredskog posla pa je postao vilenjak u Laponiji

17.12.2021.

07:13

Autor: Kod nas doma/HTV

Mislav Ćuk tri je zime radio u Laponiji kao vilenjak Djeda Mraza

Mislav Ćuk tri je zime radio u Laponiji kao vilenjak Djeda Mraza

Foto: Kod nas doma / HRT

Mislav Ćuk tri je zime radio u Laponiji kao vilenjak Djeda Mraza. Kako je završio u Laponiji, ispričao je za HTV-ovu emisiju Kod nas doma.

- U Zagrebu sam se bavio raznim stvarima, većinom uredski poslovi, marketing, community management, Copyrighting, doduše i u Zoološkom vrtu. Onda mi je bilo dosta uredskog posla, htio sam da sam više vani i da se krećem. Prebacio sam se u turizam, što je bilo dobro u Hrvatskoj preko ljeta, ali nakon ljeta baš i nema puno posla. Tako da sam počeo guglati poslove vani, zimska sezona. Onda su mene oglasi počeli sami "pogađati", ja nisam našao posao vilenjaka, posao vilenjaka je našao mene - kaže.


Posao vilenjaka podrazumijeva i rad sa sobovima.


- To su naši kolege, i vilenjaci i sobovi su zimski sezonski radnici. Čim se snijeg otopi, vilenjaci idu kućama, a sobovi su slobodni šetati po šumama. I onda opet kad napada snijeg, sobovi se vrate na farme i rade za hranu i piće - objašnjava.


Radio je s 25 do 30 drugih vilenjaka. A što radi jedan vilenjak?


- To je neka mješavina turističkog animatora i voditelja putovanja. Dosta smo vremena u autobusima, dočekujemo goste u autobusima i vraćano ih nazad. Isto tako, autobusima idemo i do farme haskija, do farme sobova, do Djeda Mraza, objašnjava.


Radio je i kao arktički vodič. 


- Radio sam u Snow Villageu, selu napravljenom od snijega i leda. Tamo ima i ledeni bar iz kojeg možete popiti votku iz ledene čaše, ledeni restoran gdje su ledeni stolovi i stolice, čak i ledene sobe, gdje su ledeni kreveti i gdje možete spavati. I naravno ledene skulpture koje su bile najpopularnije. Tih godina je bila tema Game of Thrones, tako da je dosta ljudi dolazilo gledati zmajeve. Vodio bih goste i objašnjavao im kako da prežive noć ako spavaju, kaže.


Drugi dio posla bio mu je dolazak na safari izlete.


Pogledajte razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!