"Misli na mene, osvijesti moje probleme!" na društvenim mrežama

28.12.2021.

07:00

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Problemi osoba u kolicima

Problemi osoba u kolicima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara pokrenula je kampanju pod nazivom "Misli na mene, osvijesti moje probleme!". Namjera im je putem društvenih mreža educirati javnost o naizgled malim preprekama, koje su osobama u kolicima nepremostive.


U četiri kratka edukativna video-filma svi se mogu informirati o problemima s kojima se osobe u kolicima svaki dan susreću, a o kojima mi hodajući uopće i ne razmišljamo.  


- Dogodi se situacija da nas zovu u neke institucije. Naravno, prvo provjerimo gdje god idemo: imate li lift, kažu imamo, onda vas kasnije zovu imamo lift, ali imate četiri stepenice do njega, da li vam to predstavlja problem? Ima takvih situacija jako puno, rekao je Bojan Hajdin, predsjednik Saveza hrvatskih Udruga paraplegičara i tetraplegičara.


Jedna od takvih situacija su i već izgrađene pristupne rampe koje ne služe svrsi. Popeti se njima ili se spustiti - sami ne mogu.


- Invalidska kolica nisu namijenjena ni za uzbrdo ni za nizbrdo. Ako idete previše uzbrdo,  past će te na leđa. Ako idete nizbrdo, ispast ćete iz njih,  tako da postoji određen standard to je od 5% koji bi trebao biti zadovoljen da bi se osoba u kolicima mogla sigurno i samostalno kretati uz tu rampu, kaže Hajdin.


- Bilo bi stvarno dobro da postoji bolja komunikakcija između grada, između ljudi koji izvode te radove i udruga koje se brinu za osobe s invaliditetom, čisto da znaju zbog čega je to njima potrebno, zašto se to radi, kazala je Mia Bendaž, voditeljica projekta "Misli na mene, osvijesti moje probleme!".  


Bojan i Velimir, iako u kolicima vrhunski su sportaši, pitaju se kako se tek snalaze oni koji imaju manje snage u rukama. S istim su se problemom susreli i drugdje u svijetu. 


- Jedan Pariz, ja bi čak rekao London, to je baš po meni, moje iskustvo - katastrofa. Mi smo puno prilagođeniji od toga. Ne znam, u Dohi gdje smo bili prve godine sam se prevrnuo preko rinzola jer nije bio adekvatno napravljen. To su gradovi koji imaju milijarde i sve, pa opet ima nedostataka, kaže Velimir Šandor, hrvatski paraolimpijac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!