Mitovi i legende u trupcima starog slavonskog hrasta

02.08.2022.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/D.M./HTV

Minotaur izrasta iz trupca starog slavonskog hrasta

Minotaur izrasta iz trupca starog slavonskog hrasta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Početak kolovoza u Ernestinovu već je tradicionalno rezerviran za Kiparsku koloniju. Posebnost i bogatstvo različitosti kojom općina Ernestinovo odiše, kulturno nasljeđe i izvorni umjetnički izričaj kojim se mještani ponose, upravo je to - najstarija kolonija naivnog kiparstva u Europi.

Od jutra do mraka u Ernestinovačkom parku skupltura stvaraju se monumentalna djela, dlijetom se ostavljaju tragovi u trupcu starog slavonskog hrasta.

- Ove godine smo pozvali 14 kipara i 11 slikara. Svi će raditi ovdje u parku kao i prijašnjih godina. Kolonija je tematska, kao i ovih zadnjih godina, kaže predsjednik Likovne udruge "Petar Smajić", Ernestinovo.

Tema kojom se bavi 25 kipara i slikara su mitovi i legende. Kipar Željko Ilić iz Klanjca pokušava napraviti Minotaura. Počeo je s grubim radovima koji su, kaže - najteži dio posla. Potom slijede detalji.

Sve se događa u poznatom Parku skulptura, nedavno proglašenom najljepšim općinskim parkom u Hrvatskoj.

- To je nešto čime se mi ponosimo, čime se dičimo. Jednostavno kada spomenete da ste iz Ernestinova, već nekako ta simbolika uz skulpture se veže na samo selo, kaže načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić.

Hrastovinom, ali i cijelim okruženjem u ernestinovačkom parku zadovoljni su i mladi. Dvanaestogodišnja Ivona ovdje je već četvrti put put. Zadovoljstvo joj je tu raditi, opušta se i na sve svoje probleme zaboravi, kaže.

Dolazak mladih posebno veseli one koji pamte prvu koloniju, daleke 1973. Kipovi i slike naive bit će izloženi na kraju tjedna, a onda počinju pripreme za iduću, jubilarnu 50-tu koloniju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!