Mjere protiv iseljavanja Popovčana

26.10.2022.

07:02

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Mjere protiv iseljavanja Popovčana

Mjere protiv iseljavanja Popovčana

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nedavno objavljeni popis stanovništva pokazao je da u Hrvatskoj danas živi gotovo 400.000 ljudi manje nego prije 10 godina. Gotovo da nema mjesta u kojem nije zabilježen pad. Baranjska općina Popovac izgubila je više od 30% stanovnika. Stoga je u želji za podizanjem kvalitete života donesen cijeli niz mjera. 

Maturantica Elena upravo je položila vozački ispit. Općina je njoj i svim drugim zainteresiranim mladima, financirala polovicu troškova.

- Ako nemaš položen vozački, sve ti je teško. Buseva do Osijeka nema, moramo presjedati u Belom Manastiru, a i busevi do Belog Manastira idu dosta rijetko, objasnila je Elena Mravlinčić iz Popovca.

A bez vozačkog ispita često se ne može ni do radnog mjesta. Na razgovorima za posao Popovčani su često diskriminirani.

- Budete i dobar kandidat i sve ostalo, ali kad spomenete putni trošak - radnička karta je u iznosu od 1440 kn. To će biti veliko opterećenje za poslodavca i on će se vjerojatno odlučiti za nekoga možda iz bližih dijelova, istaknuo je Zoran Kontak, načelnik općine Popovac.

No, život u Popovcu za jedno od obitleji je idealan. Iskoristili su subvenciju općine i kupili kuću. Vole ove mjesto i ne žele odavde.

- Poštujemo se svi, pomažemo si. Dobro je za sada. Zasad se ne kajem, rekla je Marija Koprivnjak.

- Tu su mi roditelji, braća i tu smo odlučili ostati. Bio sam vani, ali nije to to, smatra Danijel Koprivnjak.

Dječjeg vrtića još nema. Stiže nagodinu u ovo vrijeme. Ova obitelj vjeruje kako će on preokrenuti neke stvari. Preokreta već ima u turizmu. Baranjska idila, mir i tišina privlače sve više gostiju. Kristina je posao dugo pokretala.

- Ovo je za mene posao iz snova. Radila sam u drugim tvrtkama nekih desetak godina. Nakon toga odlučila sam se za privatan posao, vlasnica apartmana Kristina Kotromanović.

Europa ne pravi razliku između potpomognutih i razvijenih područja, Imaju slične startne pozicije u prijavljivanju na projekte.

- Nažalost, zaostajemo mi koji smo bili na okupiranim područjima, vjerojatno nećemo nikada sustići one koji nisu bili okupirani, koji su imali prilike za realizaciju projekata komunalne infrastrukture ranije, istaknuo je načelnik općine.

Iako plodan i slikovit kraj, pred Popovcem je još mnogo posla da bi postao poželjnije mjesto za život. No, sve je manje europskih natječaja koji mu to mogu omogućiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!