Mjeriteljica "morske fibre"

20:26 / 22.08.2021.

Autor: Karmen Šore/Dnevnik/HRT

Gospođa Ana mjeri temperaturu mora

Gospođa Ana mjeri temperaturu mora

Foto: HRT / HRT

Punih 40 godina gospođa Ana Vlahović tri puta na dan mjeri temperaturu mora i javlja je Državnom hidrometeorološkom zavodu. Pokušali su je zamijeniti modernim digitalnim uređajem, međutim - odnijelo ga je prvo jače jugo. 

Ne služe više noge kao u mladosti, ali ni kiša, ni jugo, ni bura, ni blagdan, osamdesetogodišnju Anu Vlahović ne sprječava u mjerenju, kako ona kaže, morske fibre.

- Polako hodam, pazim, okupa me more i smočim se nekad, ali nije mi to teško, to mi je normalno - govori gospođa Ana.

Pokojni suprug bio je domar na bazenu POŠK na splitskoj Zenti pa je ova poslovna suradnja bila najlogičnije rješenje. Ovo je jedino mjesto u Splitu gdje se službeno mjeri temperatura. Otvoreno je prema moru s jakim strujama. Upravo mjerenja obitelji Vlahović i njima sličnih znanstvenicima je jedan od dokaza da se s klimom nešto događa.

- Ovoliko topline! Sunce uopće ne grije nego peče. Ja ujutro kad se dignem, dolazi val ko da je netko naložio vatru. Mislim da je ovo jedna velika nevolja, pokvarilo se i nebo i zemlja - kaže mjeriteljica.

Jutros je izvršila svoje prvo mjerenje u danu. Još je čekaju dva i sve tako dok je služi razum, a noge se miču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!