07:04 / 01.09.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Slikarica Kononova smiraj pronalazi u Malinskoj

Svjetska slikarica smiraj pronalazi u Malinskoj

Svjetska slikarica smiraj pronalazi u Malinskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Maria Kononova, mlada slikarica rođena u Americi, imala je izložbe u mnogim svjetskim metropolama. Sa svojom obitelji živi na četiri adrese: u Moskvi, New Yorku, Milanu i Briselu. No, nekoliko mjeseci godišnje svoju oazu mira pronađe u Malinskoj na otoku Krku. U Kući dubašljanske baštine u Bogovićima otvorena je izložba njezinih radova.

U dobi od samo tri godine prvi je put Maria Kononov uzela kist u ruke i nacrtala svoj prvi crtež. Pripadnica milenijske umjetničke generacije ova 24- godišnjakinja poznata je na umjetničkoj sceni gotovo cijelog svijeta... I već sedmu godinu s obitelji uživa u Malinskoj.


- Puno putujem, veliki gradovi su bučni, a dok slikam trebam tišinu, mir za koncentraciju. Trebam more, ljude koji su tihi, prirodu. Malinska je za mene "sigurna kuća", podijelila je Maria Kononov, slikarica.


Slikanju su posvećeni i ostali članovi obitelji koji su stalno uz svoju Mariu. Uz oca, mama Natalija i brat Lev stalna su potpora. 


- Malo je reći da sam ponosna. Sretna sam što imam takvo dijete i činim sve kako bih je podupirala u njezinu radu. Ovdje u Malinskoj našli smo mir, ljepotu, dobre prijatelje, sve najbolje u svom životu imamo ovdje, kaže Natalija Kononov, majka.


Najnoviji rad prikazuje Haludovo, nekad velebni hotelski kompleks danas je ruševina. Sve je započelo na prijedlog otočnog fotografa Ivice Brusića Bruje.


- Zašto ne bi pokušali napraviti fotografiju po kojoj ćeš ti nacrtati jednu sliku nečega što uništeno, a gdje ćeš ti napraviti kako je nekad bilo, prisjetio se svog prijedloga Ivica Brusić Bruje.


- Ovo je definitivno nešto novo za mene. Spojili smo fotografiju s mojom slikom. Mislim da smo dotaknuli jedno posebno mjesto u Malinskoj, divno mjesto koje je postalo ruina, no nadam se da će u budućnosti opet biti krasno mjesto, kaže slikarica.


Naša sugovornica kazuje kako voli eksperimentirati i stalno istraživati nove tehnike dok motive pronalazi na putovanjima, u snovima. Šali se kako njezine slike izgledaju kao da je svaku naslikala druga osoba.


Ostavljamo mladu umjetnicu koja na godinu prođe i više od 30 svjetskih gradova, u miru koji je pronašla u Malinskoj.


Već u rujnu ima izložbu u Moskvi, a početkom sljedeće godine u Zurichu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!