Mladi bračni par liječnika London zamijenio Rijekom

14.04.2022.

07:00

Autor: Jelena Tomac/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ivor i Marija

Ivor i Marija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatska se već godinama suočava s iseljavanjem mladih, među njima su i zdravstveni djelatnici kojih sve više nedostaje. No iz Rijeke stiže jedna potpuno drugačija priča. Mladi bračni par liječnika nakon 8 godina života i rada u inozemstvu, vratio se u Rijeku gdje otvara ordinaciju. 


Za Riječane se uskoro otvaraju vrata nove ordinacije obiteljske medicine. Ondje će im na usluzi biti mladi bračni par koji je londonsku adresu nedavno zamijenio riječkom.  

- Posao ide izvrsno, upisalo nam se već nekih 400-500 ljudi. Čekamo sljedeći korak, potpisivanje ugovora s HZZO-om, rekla je liječnica Marija Vidačić

Marija i Ivor osam su godina proveli u Velikoj Britaniji, a onda odlučili da je vrijeme za povratak kući. S iskustvom i znanjem koje su stekli žele biti korisni lokalnoj zajednici.

- Ja sam imao šansu raditi edukativne stvari u vrhunskim simulacijskim laboratorijima, voditi smjene u trauma centrima prve kategorije što je san svakog "hitnjaka", rekao je liječnik Ivor Ković.

- Vratili smo se potaknuti pandemijom, da budemo što bliže obitelji i prijateljima, ali isto tako da s tim znanjem što smo tamo skupili nešto promijenimo, istaknula Vidačić.

A promjene su potrebne. Prema posljednjim procjenama, u Rijeci nedostaje sedam ordinacija obiteljske medicine, a još nekoliko ih je u najavi zatvaranja zbog odlaska liječnika u mirovinu.

- Stanje nije baš idealno. Mi smo imali veliku želju nešto pokrenuti, donijeti neku promjenu. Sviđa nam se obiteljska medicina, naglasio je Ković.

- Obiteljski liječnik je prva linija obrane. Obiteljski liječnik je ujedno i liječnik koji se treba baviti preventivnom medicinom. Nažalost, u zadnje dvije godine imam osjećaj da taj vid medicine uopće nije došao do izražaja radi situacije s pandemijom i preopterećenja primarnog zdravstvenog sustava, naglasila je Vidačić.

Ordinacija će moći upisati nešto više od dvije tisuće pacijenata, a radno mjesto tu će pronaći i jedna medicinska sestra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!