Mladi Međimurci učit će građanski odgoj po riječkom modelu

25.04.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Mladi Međimurci učit će građanski odgoj po riječkom modelu

Mladi Međimurci učit će građanski odgoj po riječkom modelu

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Od sljedeće školske građanski odgoj poslat će nova izvannastavna aktivnost u 15 osnovnih i srednjih škola u Međimurskoj županiji. Rezultat je to Sporazuma koji su Grad Čakovec i Međimurska županija potpisali s Gradom Rijekom u čijim školama učenici građanski odgoj uče već sedam godina. Riječani će Međimurcima besplatno ustupiti materijale i udžbenike takozvanog 'riječkog' modela koji se u obrazovnim krugovima smatra vrlo kvalitetnim.

Izbori, građanska prava, zaštita okoliša - sve ove teme obrađuju učenici viših razreda III. osnovne škole u Čakovcu. O funkcioniranju društva uče i učenici prva četiri razreda okupljeni u skupinu 'Mali građani'.

- Pa radimo teme o euru. Zanimljivo mi je kad idemo u park i onda tamo gledamo spomenike, pa nam učitelji objasne što je to, rekla je Amalija iz 2.a razreda III. osnovne škole Čakovec. 

- Ovo što se sad uvodi u okviru lokalne zajednice je pojačani dio, što je za pohvalu, jer sad će djeca imati duplu mogućnost, još više uključivanja. Lokalna zajednica potiče učitelje da imaju dodatne izvannastavne aktivnosti za koje im daje vjetar u leđa, kazala je Zdenka Novak, učiteljica u III. osnovnoj školi Čakovec. 

Financijska pismenost, načini funkcioniranja politike i javnih sustava te uloge civilnog društva neke su od tema koje će od jeseni u sklopu građanskog odgoja učiti polaznici 15 međimurskih osnovnih i srednjih škola.

- S obzirom da treba izraditi plan i program, kurikulum, dogovoriti sve detalje, mi smo ljubaznošću grada Rijeke koji to provodi već niz godina dobili njihove materijale tako da će nam puno lakši biti put s obzirom da za nekoliko mjeseci počinje nova školska godina, otkrio je međimurski župan Matija Posavec

Građanski odgoj je izvannastavna aktivnost i ne ocjenjuje se. 

- Učit će prvenstveno kako funkcioniraju građani nakon završenih fakulteta i srednjih škola, koja su građanska prava, koje obaveze, na koji način se vodi računa o okolišu i na koji način imaju pravo sudjelovanja u izborima, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini

Ovih će dana započeti i edukacija nastavnika koji će predavati građanski odgoj u školama u kojima ga do sada nije bilo. Učenici će ga slušati jedan sat tjedno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!