Mladi par se iz inozemstva vratio na Rab i otvorio farmu magaraca

01.05.2022.

21:33

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Farma magaraca na Rabu

Farma magaraca na Rabu

Foto: Dnevnik / HRT

Prije stotinjak godina na otoku Rabu bilo je više od 500 magaraca, danas ih je možda 20-ak. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, mladi par, nakon nekoliko godina provedenih u inozemstvu, vratio se na rodni otok i kod mjesta Barbat otvorio farmu magaraca.


Porijeklom Dalmatinac, rodom je ovo pravi barbatski magarac! Najmlađi je na farmi obitelji Šimičić-Pereza, od mame još uvijek nerazdvojan. Njoj uz bok pase ukusno raslinje barbatskoga krša.

- Ovo je Šipo, on ima tri mjeseca i to je njegova mama, to nam je prvo pule na našoj farmi. Kastrirat ćemo ga i s tri godine je spreman za jahanje kad mu se kičma razvije, kaže Dora Šimičić, Rab.

Malo dalje - ostatak magareće ekipe. Bruno, dalmatinski magarac, dvije primorsko-dinarske ženke Jola i Đina te Dino i Dante koji su došli iz Nizozemske.

- Mislim da smo jedini u Hrvatskoj da ih imamo, oni su specifični, narastu do 91 centimetar. Ovaj naš Dino je najstariji muški.

Ove dvije, njih ćemo za mužnju koristiti, a ova tri će biti za rasplod. Želimo imati minijaturnu farmu i napravit jedan mix dalmatinskih magaraca, kaže Kristian Pereza, Rab.

Sve je počelo prije nekoliko mjeseci, kada se ovaj mladi par sa sinčićem Rokom, nakon tri godine života u Švedskoj, vratio na rodni otok.

- Vrijeme brzo prolazi, onda smo rekli nije to naš stil života, užurbani gradski život, ajmo u prirodu, povezat se s time. Ljubav prema toj životinji, od početka smo htjeli imati magarca za kućnog ljubimca i onda je krenulo – ajmo imati jednog pa smo vidjeli minijaturne pa ajmo imati i te, govori Pereza.

Sada ih je sedam, a uskoro se magareća obitelj i širi jer Đina i Jola su skotne. U planu je nabaviti još autohtonih hrvatskih sorti poput istarskog i sjeverno-jadranskog magarca te posebno zanimljive albino magarce. Dora i Kristijan koristit će ih za mlijeko, ali ponajprije, bit će oni nova turistička ponuda otoka Raba.

- Imat ćemo i mlijeka više, napraviti za jahanje, kaže Pereza.

- Šetnja s magarcima, voljeli bi još neke životinje da dođu, dodaje Šimičić.

Mogao bi to biti pravi mali rapski zoološki vrt - u kojemu će uživati djeca koja ga dođu posjetiti, a još više ona koja će u njemu odrastati!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!