Mladi predstavljaju Istarsku županiju i njezine blagodati

15.05.2023.

10:55

Autor: Anita Bartolović/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/A.S.

Mladi predstavljaju Istarsku županiju i njezine blagodati

Mladi predstavljaju Istarsku županiju i njezine blagodati

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om treću godinu zaredom donosi multimedijalni projekt Moja.hr. Idućih mjesec dana predstavit će se mladi autore, po jedan tim iz svake županije, te grada Zagreba, koje će se okupiti 16. lipnja na završnoj priredbi u istarskom Kašteliru otkuda su prošlogodišnji pobjednici, uz prijenos na HTV-u.

Njihova je zadaća predstaviti život mladog čovjeka u svim krajevima Lijepe naše u 60 sekundi.

Očekuje se da, kao i protekle dvije godine, na kreativan i zabavan način pokažu osjećaj pripadnosti sredini u kojoj žive. Stručni će žiri cijeniti originalnost, duhovitost i emotivni pristup.

Ovo nije natjecanje čija je županija ljepša, nego poziv mladosti da otvori srce.

Istarska županija

U projektu se prvo predstavila Istarska županija.

Sve više mladih traga za mirom i bijegom od svakodnevice. Upravo to, kaže Marin, nudi Istra. 

- Generalno mogu reći da čujem da se stvarno jako bore s anksioznošću i svim tim nekim današnjim možemo reći problemima o kojima čitamo u čujemo svaki dan. Svi znamo kako društvene mreže funkcioniraju kako utječu na svih nas i mislim da je opće poznato koji je zapravo i problem i mislim da bi trebalo zapravo raditi na tome da osvijestimo mlade kako biti realni i pobjeći od toga, rekao je Marin Stepčić, voditelj projekta snimanja.

Blagodat života na istarskom poluotoku

Ovim projektom Marin želi pokazati sve blagodati života na istarskom poluotoku.

- Ja sam zapravo htio krenut sam i onda sam brzo shvatio da je to skoro nemoguće i moro sam pružati svoje prijatelje i kolege da mi pomognu i zapravo shvatiš koliko ti je tim bitan. Sad smo evo uspjeli dogovoriti ideju i razraditi sve to na papiru. Bit će vjerojatno više lokacija kroz Istru koje su meni nekako najupečatljivije što se tiče nekih emocija ili ljepote, dodao je Stepčić.

Kadrovi vinograda, prirode i gradova

Za najdojmljivije kadrove iz zraka zadužen je prijatelj Noel. 

- Iz zraka snimat ćemo gradove, vinograde, prirodu, ne smijem otkriti točno lokacije to će te vidjeti na promociji. Mislim da tu svatko može pronaći neki svoj kutak za mir, hoće li to bilo pored mora, u šumi pa čak i u gradovima, kazao je Noel Miletić, snimatelj projekta.

Što se tiče promjene, kaže da bi stavio više sadržaja za mlade, ali kroz cijelu godinu. 

- Imamo sadržaja, ali imamo festivale koji su po ljeti, a po zimi je to sve nekako svedeno na minimum. Čak nam nedostaje i tad diska, nije sad baš da ja previše izlazim, ali svejedno za mlade nedostaje malo sadržaja, istaknuo je Miletić.

''U Istri je moj mir''

U potrazi za više sadržaja prijateljica Rafaela tijekom Erasmusa posjetila je Barcelonu, ali, kaže, brzo se predomislila. 

- Bilo mi je super i stvarno je bilo predivno, ali sam cijelo vrijeme osjetila da mi nedostaje taj neki mir gdje ga tamo u tom gradu nisam pronašla i svaki put kad bi došla doma bi shvatila da je zapravo u Istri moj mir i da je teško zapravo otići negdje van i osjećati se kao da smo tamo doma jer ćemo se uvijek osjećati kao stranci i da je uvijek lijepo i da se osjećamo kao doma u svom kraju, tamo gdje smo rođeni, izjavila je Rafaela Degustin, asistentica snimatelja.

Dodaje da bi s ovim projektom htjeli prikazati Istru kao bogatstvo kakvo imaju.  

- Ja sam tu da budem asistent kamermanu i ja mu pomažem kod tih zahtjevnijih scena i kompliciranijih snimki te trudim se da njegovu ideju predočim u najbolji mogući način, istaknula je Degustin.

A ono najbolje od Istarske županije autorski tim treba složiti u jednominutnu reportažu. U sklopu projekta Moja.hr, u suradnji s Ministarstvom turizma, cilj je pokazati povezanost mladih sa sredinom u kojoj žive. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!