Mnogi građani ne mogu si priuštiti ni onaj najskromniji blagdanski stol

22.12.2022.

19:59

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/HRT/R.S.

Humanitarna akcija "Obrok za obrok"

Humanitarna akcija "Obrok za obrok"

Foto: HTV / HRT

Mnogi naši građani neće si moći priuštiti ni onaj najskromniji blagdanski stol. Oni se hrane u pučkim kuhinjama, koje ovih dana imaju pojačan priljev korisnika. Nezaposlenost, male mirovine, teške životne sudbine njihova su svakodnevica i u ovo blagdansko doba.


Ručak u pučkoj kuhinji priprema se od 7 ujutro.


- Danas se priprema fažol s kobasicama, sarma, fritule, peče se odojak, janjetina, za HRT Dnevnik rekla je sestra Marina Gelo.


Svaki dan dođe im oko 500 ljudi. Iako različite, njihove sudbine ovdje se isprepleću.


- Teško se živi, ne možeš krpati kraj s krajem kako se kaže, da nema ovoga, povrća i toplog jela ne znam kako bi. Imam malu mirovinu, režije su velike, to ti pojede cijelu mirovinu i što mi ostane ništa, kazao je Damir


- Ja se veselim zelenjavi i voću i grahu, rekla je Bosiljka.


U odnosu na prijašnje godine, otkriva nam fra Vidović, dnevno im dolazi 50-ak ljudi više.  


- Razlozi su različiti, ekonomski, inflacija, poskupljenja koja su velika, poskupljenje režija. Jedan dio su i beskućnici koji ovdje dolaze drugi dio su umirovljenici kojima je s malim mirovinama i prihodima iznimno teško živjeti u gradu Zagrebu, kazao je fra Vladimir Vidović, ravnatelj Doma sv. Antuna i voditelj Pučke kuhinje.


Imaju stotinjak volontera, a donacije primaju od brojnih građana i tvrtki. Sve ono što ne iskoriste za obroke, podijele ljudima kojima to mnogo znači. Otvorili su i dvije adventske kućice u sklopu humanitarne akcije "Obrok za obrok". 


- Sav prihod koji se prikupi na tim adventskim kućicama, a odvija se poslijepodne od 16 do 22 sata ide za potrebite za obrok u pučkoj kuhinji, rekao je Vidović.


A sve to kako bi onima najpotrebitijima uljepšali i olakšali blagdane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!