Mnogi su otišli iz Banovine, oni su ostali

04.02.2021.

23:14

Autor: Tina Šimurina/Puls

I dalje volontiraju na Banovini

I dalje volontiraju na Banovini

Foto: HTV / HRT

Nije lako živjeti uz nevolje koje su nas zadesile. Ali katastrofe često izvuku ono najbolje iz nas. Prije svega želju i potrebu da pružimo ruku, pomognemo i utješimo. Mnogi su volonteri tako priskočili u pomoć stanovništvu stradalom u potresu. No kako vrijeme odmiče, broj im se smanjuje. Ali ima onih koji su i dalje u akciji. 

Vedran Vukašinović je kuhar i svoj godišnji odmor koristi kako bi pomogao. Trebat će, kaže - pomagati cijelu godinu. Imaju grupe koje koordiniraju i imaju točne informacije što kome treba. U skladu s njima i idu u akcije. Nabavljaju, dostavljaju i popravljaju.

- Naišli smo na ljude koji su i prije potresa trebali pomoć - dijabetičare, usamljene starce, ljude s posebnim potrebama. Koliko treba ćemo ostati, dodaje.

I lijepa riječ puno znači

Ivan Belčić živi u okolici Petrinje. Radio je kao taksist, sad pomaže u skladištu i odvozi hranu. "Pomažemo kako god možemo, a i lijepa riječ puno znači", kaže. 

Pomoć volontera

Pomoć volontera

Foto: Puls / HRT

Lucija Šalov iz Nina u Marin Brodu pomaže od 6. siječnja. Nije joj za to bio potreban neki poseban razlog. Nije joj, kaže, bilo dovoljno poslati paket. Čula je na radiju da se volonteri traže i kako je nezaposlena odlučila je: Imam ruke, eto to ću ponuditi.

Svaka obitelj ima svoju priču

Helena Bilaković iz Solina, liderica je 'Act fondacije'. Na Banovinu je stigla nakon što je čula za obitelj koja je izgradila novu kuću i na dan potresa prvi su put u toj kući prespavali. Žila potresa prošla je toj obitelji kroz sredinu kuće i ona se potpuno srušila.


Ilustracija

Ilustracija

Foto: Puls / HRT

- Svaka obitelj ima svoju priču, ali mene se dojmila gospođa koja mi je na Staru godinu prišla s velikim osmijehom i kazala kako ima dijete s posebnim potrebama i da mora biti jaka. Svaki put se sjetim te žene, kaže Helena.

Nigdje nije dobro, tuga svuda

Željko Mandić živi u svojoj kući koja je stradala i dobila 'narančastu naljepnicu'. Kaže, živi u svojoj kući jer je puno drugih više stradalo i njima je pomoć potrebnija. Volontirao je dva tjedna, do snijega - s ekipom iz Vrbovca, Umaga popravljao krovove.

- Sretan si kad nekome pomogneš. Naročito kad su u pitanju starije osobe, nemoćne i računaš da si učinio jedno dobro djelo. Kad znaš da je netko teško živio dosad, a sad mu je sve srušeno. Svaka riječ je suvišna. Sve je jasno. Nigdje nismo biti da je dobro, sve je zlo - sve je loše. Tuga svuda, priča Željko.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!