Modna revija starih kravata

20.09.2021.

17:10

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Modna revija starih kravata

Modna revija starih kravata

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Malo goransko mjesto Mrkopalj proslavu svojih 2,5 stoljeća postojanja završilo je modnom revijom kravata. Starinske kravate prikupljale su tamošnje žene, a promociji toga hrvatskog simbola na reviji pridružili su se i Academija Cravatica i Kravat pukovnija iz Zagreba.

Nenavikli na crveni tepih, Mrkopaljci su na modnoj reviji sasvim uspješno predstavili hrvatski odjevni simbol - kravatu. Bez kravate ili "šjarpe" nekad je bilo nezamislivo doći na misu napominje Zvonko Matković i dodaje: "Što je rekao jedan moj prijatelj, ako nisi imal za gemišt, za kravatu si moral imat".

Kako bi sačuvale tradiciju, mrkopaljske žene odlučile su prikupiti dvjestotinjak starinskih kravata svojih predaka. Ljudi su se odazvali. Žaklina Matković kaže kako mnoge kravate nisu uspjeli sačuvati, a velika im je želja da jednog dana otvore i muzej.

Do tad svoju su baštinu predstavili na izložbi i modnoj reviji u Domu kulture. Uz mještane s kravatama su prošetali i potomci mrkopaljskih iseljenika, a sudjelovala je i Academia Cravatica te njezina Kravat pukovnija.

- Hrvatska laka konjica je ženski rubec u 17. stoljeću odnijela u Europu. Tamo je kravata zapela za oko Francuzima i to je priča o početku i nastanku kravate, objašnjava zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić.

Pričom o kravati završena je proslava 250. obljetnice mjesta i župe Mrkopalj, a ujedno i počelo obilježavanje svjetskoga dana kravate 18. listopada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!