15:40 / 30.04.2021.

Autor: Ivana Nežić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

„Moj kažun – moja kučica“

Vodnjanski kažuni

Vodnjanski kažuni

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Akcija "Moj kažun - La mia casita" već godinama čuva tradiciju obnavljanja kažuna – kamnih poljskih kučica, te valorizira i uči tehnika izgradnje suhozida. 

Uoči 14. izdanja akcije, jer lani manifestacija nije bila održana, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je u Parku kažuna u Vodnjanu gdje se družila s gradonačelnikom Vodnjana Klaudiom Vitasovićem i voditeljem radionica Liviom Belcijem:

- Kažuni već su stoljećima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora. Nakon oblikovanja gradskog naselja, počela se obrađivati zemlja koju su poljoprivrednici trebali iskrčiti. Uredno i strpljivo djedovi su prenosili na rubove polja sav kamen na koji je njihov plug nailazio i odgrtao iz tla, slagali su ga geometrijskom preciznošću u suhovezu sitnom kamenom građom, ističu organizatori akcije.


Ne iznenađuje da je upravo Vodnjan poveo veliku brigu o tradiciji kažuna - taj grad, naime, ima najveću koncentraciju kažuna na Mediteranu. Neke procjene govore o otprilike 2 tisuće kažuna na tom području.


Za idući petak, 7. svibnja, u sklopu akcije "Moj kažun - La mia casita"  bit će predstavljena knjiga "Moj kruh težaka" o ruralnoj prošlosti vodnjanskoga kraja, 15. svibnja bit će priređene radionice osnova gradnje kažuna i suhozida, a treći je vikend posvećen najmlađima koji će kroz igru moći učiti o tradiciji suhogradnje.


- Ove godine nema popularne vožnje vlakićem, ali pripremili smo dvosatnu pješačku turu kroz maslinike, suhozide i kažune, najavio je gradonačelnik Vitasović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!