Kakva je veza između creskih košića od žukve i mora?

05.10.2022.

09:06

Autor: Odri Ribarović/More/HRT

Danijel Brnić

Danijel Brnić

Foto: HTV / HRT

Još davne 1984. godine barba Vjeku iz Valuna moglo se vidjeti na malim ekranima. U serijalu "Jadranski otoci", autora Ive Laurenčića o velikanu hrvatskog slikarstva Mati Solisu. 23 godine kasnije spretne su se ruke barba Vjeka ponovno pojavile u emisiji "+30 u hladu", na prvom programu HRT-a.

Vjeko Brnić i Robert Ferlin

Vjeko Brnić i Robert Ferlin

Foto: HTV / HRT

Vjeki se san ipak ispunio. Nekoliko metara od njegove stare radionice i isto toliko od creskog mora.....sjedi Danijel i plete košiće. Unuk, ponosan na vrijedne ruke svoga nonota.

- Moj pra pra nono iz mjesta Valuna na otoku Cresu je započeo s time, pa su od mog nona brat i nono i moji roditelji malim djelom nastavilii, kaže Danijel Brnić, izrađivač košića.

Posao koji nije nimalo lak. Valja brigu voditi o cjelokupnom postupku proizvodnje - od sadnje i uzgoja mladih stabala vrbe, rezidbe, sortiranja prutova do izrade samog košića.

- Košić je tradicionalni proizvod, inače se radi od oguljene vrbe. Ja sam na neki način jedinstven jer radim od neoguljene što je malo teže za raditi, govori Danijel Brnić.

Izrada traje desetak sati, a potrebne su škare, "koserić" i triangl. I puno strpljenja.

- Ručka se radi od jasena i to se reže prije, nono je radio jedan red da oguli, drugi dio košića je neoguljen, ovaj dio je kordun, a ručka se zove proreska, objašnjava Danijel Brnić.

No, kakva je veza ovih košara i mora?

- Ta vrba, mi je zovemo žukva, ona se poreže, suši i moči u moru gdje se na neki način zaštiti, impregnira da duže traje jer svaki košić može trajati više od 50 godina. Dan danas imamo u Cresu košiće stare od 50 do 80 godina što su moj nono i pranono napravili, govori Danijel Brnić.

U njih je utkano iskustvo, ljubav i mnogo strpljenja, a zbog orginalnog načina izrade te ljepote i topline prirodnih materijala creski je košić suvenir koji ujedno ima i dekorativnu i uporabnu funkciju. A malo koji turist može im odoljeti.

- Autohtoni i tradicionalni proizvodi ono su što razlikuje jednu destinaciju od druge. Cres zaista se tu izdvaja s vrhunskim maslinovim uljem, sirom, proizvodima od vune, košićima, brojnim tradicionalnim proizvodima i to je ono što kao najbolje imamo ponuditi svojim gostima, kaže Željka Stašić, direktorica TZ-a Cres.

Košići su zasigurno važan dio te turističke priče. Danas ih Brnići rade po narudžbi, baš kako se to radilo prije gotovo stotinu godina. A ispunjena je i velika želja barba Vijeka koji je sanjao o tome da se tradicija ne zatre. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!