Pogled sa senjskih vidikovaca oduzima dah

17:03 / 05.09.2021.

Autor: Željka Lopac Purković/More/B.A./HRT

Otoci i morsko plavetnilo sa senjskih vidikovaca

Otoci i morsko plavetnilo sa senjskih vidikovaca

Foto: More / HRT

Pogled koji oduzima dah! Otoci i morsko plavetnilo sa senjskih vidikovaca. S Petuove - na prijevoju Vratnik, na obroncima Velike Kapele. I s Liskovca - na krajnjem sjeveru Parka prirode Velebit.

Predivnu panoramu može se pogledati i teleskopima na vidikovcima. A od jednog do drugoga vodi ruta Euro Velo 8, koja kreće od Španjolske do Cipra. Njome se promovira zaleđe i turistički aduti ovoga uskočkoga grada. 


- Senjski turizam dobio je jako puno. Senj kao takav bit će prepoznat na turističkim kartama na cikloturističkim kartama i kada pogledamo statistički da u Europi trenutno imamo 60 milijuna aktivnih cikloturista, to je vrlo velika stvar za Senj i senjsko zaleđe jer će kao takav biti prepoznat od strane takve vrste turista, a od kojih očekujemo jako puno u budućnosti, kaže Viktor Samaržija, direktor TZ Senj.


Vidikovci su pravi "turistički dodatak" senjskom zaleđu bogatom biciklističkim stazama, a i klimatski uvjeti i konfiguracija terena - optimalni su za bicikliranje tijekom cijele godine. Na karte je već ucrtano čak 200-tinjak kilometara staza čiji se virtualni oblik jednostavno može preuzeti s internetske stranice Grada Senja. Staze i vidikovci ujedno su izazov turistima koji žele pobjeći od vrućina. 


- Kulisa s planinama i stijenama uz more je predivna, a pogled odozgo kao malo gdje, kaže jedan turist.


- Nismo dugo ovdje, ali oduševio nas je pogled s planina, kaže jedna turistkinja.


- Vidikovci su tu tako da se stane, da mogu uživati u pogledu, da mogu malo odmoriti, ponijeti lijepe uspomene, kaže Samaržija.


Tu su i novopostavljene klupe, stolovi, stalci za bicikle, edukativni panoi i teleskopi, a područje kojim prolaze biciklističke staze obiluje biološkom i geološkom raznolikošću. Stoga ovdje žive brojne biljne i životinjske vrste od kojih su mnoge strogo zaštićene, a neke od njih ne može se naći nigdje drugdje na svijetu. Vidikovac Liskovac usidren je na 850 metara nadmorske visine, a tek nešto niži vidikovac Petuova "ugnijezdio se" na prijevoju između Velike Kapele i Velebita. Oba - korak od mora. 


- Prilično zahtjevno za bicikliste koji kreću iz Senja, ali za bicikliste koji dolaze iz pravca Novoga to je sve u nekoj tolerantnoj razini. Ali oni unaprijed znaju u što idu, jer postoje karte i presjeci tih dionica i oni znaju što njih na terenu očekuje, kakvi su usponi, kakvi padovi, kaže Samaržija.


No, ipak se isplati! Jer pogled na more i krški reljef oduzima dah, i s razlogom se smatra jednim od najvažnijih krških područja svijeta. Tu je čovjek stoljećima uspio preživjeti skromnim i teškim životom, hraneći dušu ljepotom!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!