Veliki uspjesi malih plivača iz Medulina

27.05.2023.

07:00

Autor: Jasminka Kalčić/More/HRT/IMS/T.S.

Uspjesi iz plivačkog kluba Medulin

Uspjesi iz plivačkog kluba Medulin

Foto: More / HRT

Devetogodišnja Emi tek je krenula svojom plivačkom stazom, a već niže značajne uspjehe pa je nedavno na prvenstvu Hrvatske za kadete i početnike u plivanju perajama proglašena najuspješnijom početnicom. Rame uz rame s njom je Luka, veselo oru vodene brazde.

Emi Metikoš Crevatin i Luka Mijandrušić iz plivačkog kluba Medulin uživaju u natjecanjima diljem Hrvatske.

Ema kaže kako uživa u zasluženim komplimentima i voli ih čuti. A Luka je timski igrač. Bitno mu je, kaže - sudjelovati, iako je i on sretan kad osvoji medalju.  

Klub za podvodne aktivnosti Pula, korijene ima u Medulinu, ondje je osnovan, daleke 1977. I otada bez prekida radi, privlači sve više mladih i niže uspjehe. Bave se gotovo svim ronilačkim sportovima, prvaci su zemlje u podvodnoj orijentaciji, osvajači europskih medalja.

- Prvi uspjeh na EU prvenstvu u Estoniji 2021. Treće mjesto i drugo lani u Mađarskoj, Ema Ivetić i ja, drugo mjesto na europskome prvenstvu. Podvodna orijentacija je zabavna, u prirodi smo, jezeru, tu vidite puno više životinja, jako lijepo, kaže Luka Bohač iz plivačkog kluba Medulin.

Trenerica, svjetska prvakinja u podvodnoj orijentaciji

- Zadnjih godina pokrenuli smo i podvodnu orijentaciju za djecu gdje ne upotrebljavamo boce već samo disalicu, imaju prilagođeni kompas za površinu i tu uče čari snalaženja u vodi, rekla je Lea Ikić Čupev.

Trinaestogodišnja Barbara Matika iz plivačkog kluba Medulin osvajačica je od državnih do svjetskih kupova, nositeljica dva juniorska rekorda u brzinskome ronjenju. Trenira svakodnevno.

-Ali, ne smeta mi. Imam razumne učitelje, razumne roditelje, puno sam im svima zahvalna što imaju razumijevanja, što se brinu za mene, voze me na treninge i tako, pojašnjava Barbara.

Klub uživa pomoć lokalne zajednice, naglo je porastao broj članova izgradnjom pulskog gradskog bazena gdje treniraju kad je hladno vrijeme. 

- Pa, zahtjevno je, mi smo ovdje svaki dan, stariji treniraju svaki dan, imaju i suhe treninge a ljeti smo na jezeru u Fužinama treniramo podvodnu orijentaciju, puno rada i odricanja ovo zahtjeva, opisuje Ikić Čupev.

Ali puno toga se i dobije. Kako su najmanji na početku rekli, izmami ti osmijeh na lice kad ti netko kaže da si najbolji. A ovi plivači to često čuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!