Zadarski zubatac na krovu svita

14.05.2021.

15:57

Autor: Kristina Štrbac/More/B.A./HRT

ŠRD Zubatac

ŠRD Zubatac

Foto: More / HRT

Jeste li znali da su Hrvati desetljećima na vrhu svijeta u sportskom ribolovu? Puno svjetskih prvaka i prvakinja u svim kategorijama dalo je najnagrađivanije športsko ribolovno društvo u Hrvatskoj - Zubatac Zadar.

Športsko ribolovno društvo Zubatac Zadar osnovano je prije sedamdeset tri godine. Prema vrednovanju rezultata Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru, već su više od dvadeset godina najuspješnija ribolovna udruga u Hrvatskoj. Ovi ribolovci vlasnici su brojnih medalja sa svjetskih prvenstava.


- Zubatac je u pravom smisli riječi institucija sportskog ribolova u Hrvatskoj pa ako hoćete i u svijetu. U svim kategorijama imamo nositelje svjetskih medalja, kaže Miljenko Mićo Matak iz kluba.


Barba Mićo Matak nekadašnji je izbornik reprezentacije i jedan od utemeljitelja najpoznatije zadarske škole udičarenja, koju su prošli svi ti svjetski prvaci još kao djeca. Za njih je uvijek najteže pitanje što su na natjecanjima osvojili jer je sve titule teško nabrojiti.


- Imamo preko desetak reprezentativaca Hrvatske, gdje osvajamo i pojedinačne medalje, svjetske. Kad smo bili domaćini svjetskog,a Marko Sikirić bio je prvak svijeta, ja sam bio drugi. Ekipno smo bili prvi. Godinu poslije ja sam bio pojedinačno treći, pa Marko u Italiji pojedinačno treći. Ekipno u medalji. David Bajlo je osvajao pojedinačne medalje, kaže predsjednik kluba Ivan Galzina.


Spremne predveze i naoštrene udice ima i ženski dio kluba, koji apsolutno dominira u hrvatskoj reprezentaciji, a jedna je članica i prva na svjetskoj rang-listi. Ribolovom se bavi dvadeset jednu godinu, u reprezentaciji je već šesnaest.


- Osam puta sam bila državna prvakinja i dva puta svjetska prvakinja u pojedinačnoj konkurenciji, kaže Tea Radil.


Svim aktivnim članovima Zubaca ribolov je način života. I zbog toga su njihovi rezultati takvi kakvi jesu.


- To je veliki rad. Nije to samo uzmeš štap u ruke i idem loviti. To nije točno. Osnovno pravilo je - znanje je broj jedan. A onda je jedan faktor sreće i ribu ispred sebe. Ali pravi majstori kao što su oni, oni će uvijek naći tri ribe u 4 kvadrata. To je njihova veličina, ističe Mićo Matak.


Ima još nešto vrlo bitno. Ovdje se znanje nesebično dijeli sa svim malim zaljubljenicima u ovaj morski sport. Zbog toga iz godine u godinu odavde kreću djeca željna ribolova. Stopama svojih prethodnika, ravno na vrh svijeta.


Cijelu priču pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!