Umirovljeni kapetan izložio ribe koje su ga pratile na svjetskim morima

18.01.2022.

16:46

Autor: Sandra Lacković/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Umirovljeni pomorac Neno Kera izlaže ribe

Umirovljeni pomorac Neno Kera izlaže ribe

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Umirovljeni pomorac Neno Kera izlaže ribe - koje su ga pratile na svjetskim morima. Radi se o morskoj izložbi u Dubrovačkoj knjižnici. 

U prizemlju Narodne knjižnice grada plivaju ribe Nene Kere. Retrospektivna je to izložba umirovljenoga kapetana duge plovidbe i kako sam sebe naziva primijenjenoga umjetnika. Od najnovijih pa do radova nastalih prije desetak godina na brodu. "La mer" je treća Kerina samostalna izložba na temu morskoga svijeta. Nije neobično znamo li da je dvadeset pet godina "navegavo". 

- Jednostavno na brodu od dosade nemaš što drugo, od čitanja knjiga zaboli glava. Onda sam počeo crtat, i prije 5,6 godina kćer me pogurala, počeo sam radit crtarije za djecu, slikovnice. Ona je rekla da pogledamo kako izgledaju veće slike, da probam i tako je krenulo, naglasio je Neno Kera.

Izloženi su radovi manjih formata jakog kolorita i snažne izražajnosti. Ribe koja su ga pratile na putovanjima diljem svijeta na platna prenosi kombiniranim tehnikama od akrila do ulja. 

- Ima rad sa pepelom očišćenim, radim i sa špatulom, rukama dlanovima. Ne postoji trenutak koji bi mi odredio na koji ću način pripremit sliku, dodao je. 

Nije slikarstvo jedini hobi koji svestranog Dubrovčanina zaokuplja u mirovini. Piše putopis, zbirku poezije te slikovnice. Kao što je u predgovoru izložbe napisao Loren Ligorio "More u provu, vjetar u krmu, samo naprijed na pravom si kursu kapetane". Izložba je otvorena do 28. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!