Creski morski đir, snimke koje oduzimaju dah

08.08.2021.

20:04

Autor: Odri Ribarović/More/HRT

Morska ruta od Cresa do mističnih Lubenica

Morska ruta od Cresa do mističnih Lubenica

Foto: More / HRT

Ekipa More provela je dan u vožnji brodom od Cresa do Lubenica. Sve što toj prelijepoj morskoj ruti niste znali, ispričala im je ekipa rođena baš na Cresu - Daniele, Danijel, Walter, Robi i Sanja.  

- Ova mjesta koja sad vidite, uvala Dražica i potez Uvale Dražice - to su prirodne plaže, stjenovite, a na nekim dijelovima ima šljunka. To je jedan predivni lungomare, jedna predivna šetnica koja doseže do kraja uvale, do - svjetionika. Njome možete šetati, biciklirati, trčati, što god vam srce želi, priča Daniele Surdić, turistički vodič.

Izlaskom iz te uvale ulazi se u veliki Valunski zaljev. S desne strane otvara se najviši vrh Cresa - Sis, kaže objašnjava Danijel Nurkić, voditelj morskih izleta Cresom. Danijel ljeti vodi po dvije ture morem svaki dan. Turistima se, kaže trude sve pokazati i objasniti. Kao šlag na torti svakog putovanja, nadaju se - srest će dupine.

Brodom potom ulaze u uvalu Grabrovicu - u kojoj kaže uvijek ima dogodovština. Nalaze tamo i druge brodove. Uvala je sigurna kad puše jaki zapadnjak ili maestar, pa se u njoj sidre velike jahte. Posebna je i što ima tablu 'Big green clean'. Tablama su na Cresu obilježili 13 plaža, svaka ima svoje ime i preporuku kako čuvati more i plažu od smeća i plastike, kaže direktorica TZ Cres Sanja Živanović.

Druga perspektiva i daleko ljepša vizura otoka vidi se iz zraka. Zato je majstor Robert Sablić podignuo dron. Snimke oduzimaju dah.

- Prošli smo puntu Pernat, rt na izlazu iz uvale Valun i brodom idemo prema Lubenicama. Prolazimo uz jedan lijepi mali otočić s velikim svjetionikom. To je rt Zaglav, ime je dobio jer je 'iza Glave' . Zašto Zaglav - jer je iza Glave. Taj je svjetionik nekad bio naseljen, ima i svoje popratne objekte, priča Daniele Sudrić. Nada se da će svjetionik jednog dana biti i obnovljen.

Brod napokon stiže pod mistične Lubenice i pred njihovu prelijepu plažu. 378 metara iznad plaže vidi se mjesto. Do plaće se može lakšim putem - brodom. Ili pješke - pola sata nizbrdo i dvostruko više uzbrdo.

- Svaki trenutak dobar je za ovu ekskluzivu - fotografiranje Lubenica s mora. Radi se o jedoj od najljepših plaža na svim izborima za najljepše plaže svijeta. Obično bude među prvih 5 na svijetu. I eto, iskoristio bih priliku da ispravim grešku koja se stalno ponavlja. Ovo nije plaža Sv. Ivan kako kako svugdje pišu. Podrijetlom sam iz Lubenica i mi ovu plažu zovemo Luca, kaže Walter Salković, voditelj ureda creskog gradonačelnika.

- Puno njih je iznenađeno s time što vide. Još smo mi poludivlji otok, nije još toliko turizam tu zakoračio. Imamo šta pokazati. I svima govorim da je 7 dana malo. Da ih ja vodim - imao bi im po Cresu 15-tak dana šta pokazivati, tvrdi Danijel Nurkić.

I da, uzbuđenjima tu nije bio kraj. Na kraju putovanja brodicom ekipa je srela i dupine. Nakratko su izronili poželjevši im dobrodošlicu u svom akvatoriju. Valjda su i oni željeli zaploviti u našoj emisiji "More".

Pogledajte videoprilog!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!