Morski pas bolji od bakalara

02.12.2025.

19:57

Autor: Edi Škovrlj/I.Z./Dnevnik/HRT

Sušeni morski pas s otoka Vrgade, ako niste znali, naša je delicija u rangu norveškog bakalara i - traženija je nego ikad. Priču o posljednjem lovcu na morske pse s Vrgade, donosi Edi Škovrlj.

Nisu opasni za ljude, love ih mrežom 


Riblju inačicu norveškog bakalara ima otok Vrgada.

- A to je morski pas, rekao je ribar s Vrgade Josip Torić.

Kad kupači čuju da ih ima u Jadranu napad panike odmah dobiju. No, bez straha ovi ne prelaze metar dužine i nemaju velike zube.

- Nisu opasni za ljude oni imaju sitne zube kao i svaka riba, mora se nečim hraniti, dodao je Torić.

Josip ih lovi mrežom. U moru ih ima desetak vrsta, ova je strogo zaštićena, ali za sušenje se jedna preporučuje. 

 - Mi ovo zovemo običan morski pas, za druge i ne znamo, kazala je Josipova supruga Josana Torić

"Uvijek bi izabrali pasa"


Kad pasa ulove slijedi priprema za sušenje. Ovako se to radilo stoljećima na našim otocima. Još dvije, tri daščice i ide na vješanje.

- Suši se dva, tri dana, ali mora biti bura i sunce, poručio je ribar Josip.

- Sunce i vjetar će ga doraditi i pretvoriti u ukusnu hranu, neki kažu, ravnu bakalaru, naglasio je HRT-ov novinar Edi Škovrlj.

- Kad bi mogli birati između morskog psa i bakalara, mi bismo uvijek izabrali pasa, istaknula je Josana.

Bakalar je skupa riba. Sve manje priuštiv svima. Za kupiti ga treba biti dobra mirovina u eurima.

- Može tko ima 1000 eura, ja koji imam 550. Ovo je meni bakalar, kazao je Josip. 

Sprema se jednostavno


No, boduli naši i kad šoldi ne fali radije će se za morskog pasa, mašiti.

- Non stop telefoni zvone i pitaju - imate li, rekla je Josana.

- I mali Gricko čuva ovu zlata vrijednu ribu, dodao je HRT-ov novinar.

Sprema se krajnje jednostavno. Ne soli se, jer se u moru drži, još treba dodati začine i krumpire i eto poslastice.

- Nema tu filozofije, netko voli brudet, neko bjanko, ja na bijelo spremam, naglasila je Josana.

Bit će nešto i za onu stranu mora poslati, djecu ili prijatelje razveseliti.

- A odnio je sin, pa drugi odnese prijateljima, tamo gdje radi, pa kćer odnese i tako, istaknula je Josana.

Ostavili su nešto naravno i za sebe. Josani i Josipu ostat će tako u džepu pedesetak eura.

Poslužit će odlično za druge namirnice oko Božića i Nove Godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora