Sušeni morski pas s otoka Vrgade, ako niste znali, naša je delicija u rangu norveškog bakalara i - traženija je nego ikad. Priču o posljednjem lovcu na morske pse s Vrgade, donosi Edi Škovrlj.
Nisu opasni za ljude, love ih mrežom
Riblju inačicu norveškog bakalara ima otok Vrgada.
- A to je morski pas, rekao je ribar s Vrgade
Josip Torić.
Kad kupači čuju da ih ima u Jadranu napad panike odmah dobiju. No, bez straha ovi ne prelaze metar dužine i nemaju velike zube.
- Nisu opasni za ljude oni imaju sitne zube kao i svaka riba, mora se nečim hraniti, dodao je Torić.
Josip ih lovi mrežom. U moru ih ima desetak vrsta, ova je strogo zaštićena, ali za sušenje se jedna preporučuje.
- Mi ovo zovemo običan morski pas, za druge i ne znamo, kazala je Josipova supruga
Josana Torić.
"Uvijek bi izabrali pasa"
Kad pasa ulove slijedi priprema za sušenje. Ovako se to radilo stoljećima na našim otocima. Još dvije, tri daščice i ide na vješanje.
- Suši se dva, tri dana, ali mora biti bura i sunce, poručio je ribar Josip.
- Sunce i vjetar će ga doraditi i pretvoriti u ukusnu hranu, neki kažu, ravnu bakalaru, naglasio je HRT-ov novinar
Edi Škovrlj.
- Kad bi mogli birati između morskog psa i bakalara, mi bismo uvijek izabrali pasa, istaknula je Josana.
Bakalar je skupa riba. Sve manje priuštiv svima. Za kupiti ga treba biti dobra mirovina u eurima.
- Može tko ima 1000 eura, ja koji imam 550. Ovo je meni bakalar, kazao je Josip.
Sprema se jednostavno
No, boduli naši i kad šoldi ne fali radije će se za morskog pasa, mašiti.
- Non stop telefoni zvone i pitaju - imate li, rekla je Josana.
- I mali Gricko čuva ovu zlata vrijednu ribu, dodao je HRT-ov novinar.
Sprema se krajnje jednostavno. Ne soli se, jer se u moru drži, još treba dodati začine i krumpire i eto poslastice.
- Nema tu filozofije, netko voli brudet, neko bjanko, ja na bijelo spremam, naglasila je Josana.
Bit će nešto i za onu stranu mora poslati, djecu ili prijatelje razveseliti.
- A odnio je sin, pa drugi odnese prijateljima, tamo gdje radi, pa kćer odnese i tako, istaknula je Josana.
Ostavili su nešto naravno i za sebe. Josani i Josipu ostat će tako u džepu pedesetak eura.
Poslužit će odlično za druge namirnice oko Božića i Nove Godine.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!