Morski vukovi na "Lari" - svatko zna svoju ulogu

19.09.2023.

07:10

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/E.P.C./HRT

Kako je raditi na moru, provjerila je HTV-ova ekipa sa šesteročlanom posadom Jadrolinijinog katamarana ''Lara'' koji povezuje šibenske otoke. Rade u svim vremenskim uvjetima, a ''smjena'' im traje sedam dana. Odrađivalo se ovoga ljeta i do 17 sati dnevno te prevezlo gotovo 130 tisuća putnika, u svim vremenskim uvjetima.

Prije pristajanja - provjera vremena. Tmurno nebo diktira posao, pa kabanica postaje obvezna oprema. Za vrijeme se ovdje ne pita - jer ploviti se mora. Po kiši, jugu i buri. 


- Dosta, dosta je zahtjevan. Mora da si spreman, da si u nekoj kondiciji i tako. Nema tu greške i pogreške, jer svaka greška se plaća, kaže o svojem poslu kormilar Božidar Jurin.  


Oni ih ne rade. Njih šestero rade kao jedno i svatko dobro zna svoju ulogu.


Na pitanje koliko karata dnevno prođe kroz njegove ruke, Damir Marin, koji na "Lari" provjerava putničke karte, kaže dosta, ali ovisi o liniji.  


Na ovoj liniji broj raste. Ljetos se vozilo gotovo 130 tisuća putnika.


- Ima malo previše putnika bude, ali sve u svemu izdržljivo je. Draž je brod, a brod čini posada, tako da moramo sve obaviti da pristanemo, ukrcamo, iskrcamo. Pazimo da je sve u redu, da nitko se ne povrijedi, to nam je prioritet, kaže Nedjeljko Jadreško, vođa palube. 


Tijekom sezone u jednom danu 36 puta uplove u luke, a odrade i do 17 sati dnevno.


- Od ujutra do navečer. Sedam dana se odradi. Nije to strašno. Kad si sedam dana slobodan to je dobro, govori Mario Budanović, zapovjednik broda. 


Tijekom naporne smjene i njima je potrebno gorivo. Pa se svakog dana smišljaju novi recepti. Sedam dana u tjednu brod postaje njihov dom, a kolege dobri prijatelji.


- Brod kao brod, svaki je isti, ali posada je ta koja je prava, koja nosi sve, ističe Nedjeljko, vođa palube. 


Uz ljubav prema moru i svojem poslu, ovi morski vukovi svakog dana odrađuju lavovski posao. 


 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!