Mošćenička Draga: Nakon nekoliko desetljeća porinut i obnovljen Kvarnerski guc iz 1933.

10.07.2021.

16:20

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

U Mošćeničkoj Dragi sinoć je otvorena 12. smotra tradicijskih barki. U povodu toga u more su porinuti i obnovljeni Kvarnerski guc te pasara koju su izgradili učenici riječke Tehničke škole. 

U staro prebivalište, lučicu u Mošćeničkoj Dragi, nakon nekoliko desetljeća vratio se Kvarnerski guc iz 1933. Izgradio ga je za ribarenje brodograditelj Zenon Premuš iz Zagore kod Brseča.

- Brodograditelji koji su je pogledali vidjeli su da je kostur napravljen vrlo kvalitetno. Dobar majstor je bio i interesantno je da, što nije uobičajeno, da je cijeli krmeni i pramčani dio napravljen od jednog komada, rekao je vlasnik kvarnerskog guca Ermano Jeličić.

U obnovu je uloženo pola godine intenzivnog rada i oko 70 tisuća kuna.

- Bilo je predobro napravljeno za ono vrijeme, čak i previše. Taj čovjek je bio brodograditelj, stolar, zanatlija i vide se neka rješenja koja su napravljena za ono vrijeme jako dobro. Oduševljen sam, naglasio je brodograditelj Loris Rubinić.

Uz guc morem je zaplovila i novoizgrađena pasara. Djelo ruku učenika riječke Tehničke škole.

- To smo napravili uz pomoć iskusnih brodograditelja i to su nam dosta objašnjavali, dio po dio pa smo dobili neku sliku o tome. Ne bi sami to mogli napraviti, istaknuo je učenik Tehničke škole Rijeka Luka Božić.

U ovom kao i u projektu "Mala barka 2" do sada je novcem iz programa Interreg Italija - Hrvatska obnovljeno ukupno šesnaest tradicijskih plovila.

- Zaista je to hvale vrijedno jer je tih barki sve manje i manje i ovo je pomoć da se te barke obnavljaju. S druge strane ako izgubimo taj zanat neće od toga biti ništa zato smo kroz prvi i ovaj projekt nastavili i sad imamo Akademiju Arca Adriatice u koju smo uključili učenike, poručio je predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga Robert Mohović.

A to i jest bio cilj - da se ne zaborave pomorska baština i brodogradnja koja je uz ribarenje u prošlosti bila najvažnija djelatnost stanovnika ovoga kraja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!