Motor mu oduzeo sjećanje na 15 godina života, ali i dalje živi za brzine

15.04.2022.

14:19

Autor: Kod nas doma/HRT

Brzina mu je sve

Brzina mu je sve

Foto: HRT / HRT

Otkad zna za sebe, Ante Alduk je veliki ljubitelj brzina. Već 23 godina nastupa u automoto utrkama, a ove godine cilj mu je ostvariti titulu na kružnim i brdskim utrkama. 

S 15 godina imao je tešku nesreću dok je vozio skuter. Slomio je ključne kosti, lopatice, ramena, vilicu, zube. Doslovno sve na sebi. Završio u komi i bio, kako kaže, doslovno otpisan, ali se vratio nakon 40 dana. Nakon buđenja iz kome izgubio je sjećanje na svojih prvih 15 godina života, i do danas mu se pamćenje nije vratilo.

No, unatoč teškoj nesreći njegova ljubav prema motorima nije nestala.

- Danima sam na prozoru gledao kad prođe motor. Nisam s roditeljima skoro ni želio pričati dok mi ponovno ne kupe motor. Što te ne ubije, ojača te - kaže.

Čak je i psiholog savjetovao Antinim roditeljima da mu kupe motor, pa izbora nisu ni imali. A onda su krenuli njegovi uspjesi. Dvije godine zaredom bio je prvak Hrvatske u skuterima, nakon toga nizale su se pobjede i u većim kategorijama. S vremenom je s dva kotača prešao na četiri.

- 2002. prešao sam na automobile, gdje sam odmah ostvario trostruku titulu prvaka. Nakon toga sam krenuo na veće kupove, u razne discipline. Tu sam već 23 godine, u samom vrhu. No, to je 365 dana rada oko vozila i učestali treninzi. Moraš tome biti posvećen i voljeti to - kaže.

U ovaj sport, osim vremena i ljubavi, treba uložiti i dosta novaca – samo jedan trening s troškom guma, goriva i staze, košta do 4 tisuće eura. A tu je i posebno opremljeni automobili.

- Motor košta 16 do 17 tisuća eura, da ne nabrajam druge stvari. Tome nema kraja, budžet je 'no limit', koliko imaš para - smije se Ante.

Ono čega od opreme nema je klima, a temperatura u kabini penje se i do 80 stupnjeva – takve su vožnje fizički iznimno naporne, pa vozači izgube i do 4 kilograma. Da bi bio u formi, Ante ima razne treninge 4 puta tjedno – a voli se rashladiti i na motoru.

Ove godine cilj mu je vratiti titulu najboljeg vozača Hrvatske kojeg ima od 2018. godine. U strogim je pripremama za nadolazeću sezonu utrka.

- Brzina mi je adrenalin, živim za to. Svatko ima svoj ispušni ventil, i brzina mi je sve u životu - zaključuje Ante.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!